Marakuja to gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych. Ma dwie główne odmiany żółtą i fioletową. Posiada owalny kształt i jest wypełniona licznymi nasionami oraz ma słodko-kwaśny smak.
Jadalny miąższ ma konsystencję dżemu, jest lekko kleisty i papkowaty w kolorze żółto-brązowym. Zawiera błonnik, witaminę C, E, A i K oraz potas, żelazo, magnez, miedź, fosfor, wapń i cynk. Marakuja pozytywnie wpływa na pracę serca, reguluje ciśnienie krwi,jest naturalnym antydepresantem, pomaga chorym na nadciśnienie, niweluje skurcze mięśni, łagodzi bóle miesiączkowe, usuwa zaburzenia żołądkowe, leczy bezsenność i zapobiega depresji oraz ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Owoc ten można spożywać w surowej postaci po wcześniejszym umyciu i wyjęciu miąższu. Doskonały składnik sałatek owocowych, soków, przetworów oraz nadaje się jako nadzienie do mięs. Jest też wykorzystywana do produkcji jogurtów, lodów, napojów oraz ciast.