Strona główna » Kokosowa Panna Cotta z musem mango marakuja
Kokosowa Panna Cotta z musem mango marakuja

Kokosowa Panna Cotta z musem mango marakuja

Wariacja tradycyjnej włoskiej panna cotty. Panna cotta z mleczkiem kokosowym polana sosem z owoców tropikalnych. Kokos, mango i marakuja tworzą wyjątkowe połączenie deserowe.

Panna Cotta z mlekiem kokosowym i musem z egzotycznych owoców

5 od 5 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

240

kcal

Wariacja włoskiej panna cotty z mleczkiem kokosowym i musem mango marakuja. Orzeźwiający smak kokosu i tropikalnych owoców.

Składniki:

  • PANNA COTTA
  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 łyżki żelatyny uniwersalnej

  • MUS OWOCOWY
  • 1 dojrzałe mango

  • 3 owoce marakui

Sposób przygotowania:

  • PANNA COTTA
  • W puszcze z mlekiem kokosowym znajdują się 2 konsystencje: tłusta i zbita oraz przezroczysty płyn. Do przepisu używamy jedynie wody kokosowej w płynnej formie, która jest równie aromatyczna ale nie tak tłusta.
  • Śmietankę deserową 30 % oraz wodę kokosową umieszczamy w rondelku razem z cukrem waniliowym. Całość gotujemy na niewielkim gazie, mieszamy co chwilkę by płyn nie przypalił się. W tym czasie panna cotta lekko się zagęszcza i emulguje.
  • Żelatynę zalewamy wrzątkiem i intensywnie mieszamy, by pozbyć się wszelkich grudek. Przelewamy do śmietanki 30% z mleczkiem kokosowym, zdjętych chwilę wcześniej z palnika. Żelatyny nie należy gotować, bo straci swoje żelujące właściwości.
  • Mieszankę przelewamy do niewielkich miseczek lub filiżanek. Pozostawiamy do przestudzenia, możemy to zrobić poprzez umieszczenie miseczek w kąpieli wodnej z zimną wodą. Później przekładamy do lodówki na 2 godziny, do całkowitego stężenia.
  • MUS MANGO MARAKUJA
  • Dojrzałe mango obieramy ze skórki. Okrawamy nożem, nie naruszając pestki. Kawałki mango blendujemy na gładki mus.
  • Owoce marakui przekrawamy na pół, ze środka wydrążamy jadalną część owocu razem z pesteczkami. Przekładamy do musu nago i mieszamy łyżką.
  • Panna Cottę wydobywamy z miseczek. Ich spody możemy na chwilę zanurzyć we wrzątku, dzięki czemu łatwiej wyjdą. Polewamy sosem z owoców tropikalnych.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*