Wariacja tradycyjnej włoskiej panna cotty. Panna cotta z mleczkiem kokosowym polana sosem z owoców tropikalnych. Kokos, mango i marakuja tworzą wyjątkowe połączenie deserowe.
Panna Cotta z mlekiem kokosowym i musem z egzotycznych owoców
Porcje
6
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
240
kcalWariacja włoskiej panna cotty z mleczkiem kokosowym i musem mango marakuja. Orzeźwiający smak kokosu i tropikalnych owoców.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PANNA COTTA
1 puszka 1 mleka kokosowego
200 ml 200 śmietanki 30 %
2 łyżki 2 cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki 2 żelatyny uniwersalnej
- MUS OWOCOWY
1 1 dojrzałe mango
3 3 owoce marakui
Sposób przygotowania:
- PANNA COTTA
- W puszcze z mlekiem kokosowym znajdują się 2 konsystencje: tłusta i zbita oraz przezroczysty płyn. Do przepisu używamy jedynie wody kokosowej w płynnej formie, która jest równie aromatyczna ale nie tak tłusta.
- Śmietankę deserową 30 % oraz wodę kokosową umieszczamy w rondelku razem z cukrem waniliowym. Całość gotujemy na niewielkim gazie, mieszamy co chwilkę by płyn nie przypalił się. W tym czasie panna cotta lekko się zagęszcza i emulguje.
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem i intensywnie mieszamy, by pozbyć się wszelkich grudek. Przelewamy do śmietanki 30% z mleczkiem kokosowym, zdjętych chwilę wcześniej z palnika. Żelatyny nie należy gotować, bo straci swoje żelujące właściwości.
- Mieszankę przelewamy do niewielkich miseczek lub filiżanek. Pozostawiamy do przestudzenia, możemy to zrobić poprzez umieszczenie miseczek w kąpieli wodnej z zimną wodą. Później przekładamy do lodówki na 2 godziny, do całkowitego stężenia.
- MUS MANGO MARAKUJA
- Dojrzałe mango obieramy ze skórki. Okrawamy nożem, nie naruszając pestki. Kawałki mango blendujemy na gładki mus.
- Owoce marakui przekrawamy na pół, ze środka wydrążamy jadalną część owocu razem z pesteczkami. Przekładamy do musu nago i mieszamy łyżką.
- Panna Cottę wydobywamy z miseczek. Ich spody możemy na chwilę zanurzyć we wrzątku, dzięki czemu łatwiej wyjdą. Polewamy sosem z owoców tropikalnych.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Panna Cotta włoski deser z truskawkamiKokosowa owsianka z mango i rodzynkami
Oryginalny włoski deser panna cotta
Tartaletki z musem z owoców leśnych
Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mango