Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą
Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto wielkanocne. Nie ma jednego konkretnego przepisu na mazurka, ponieważ przyrządza się je na wiele sposobów. Poszczególne mazurki różnią się od siebie składem spodu, dekoracjami oraz kształtem.

Ciasto mazurka powinno być niewysokie, a ozdoby i dodatki pełne przepychu i nawiązujące do świąt. To najważniejsze zasady jakimi trzeba się kierować podczas przygotowywania świątecznego ciasta.

W związku z tym przedstawiam przepis na szybki mazurek maślany. Na spód przygotowujemy ciasto przypominające kruche, z dużą ilością masła i gęstej śmietany. Zarabia się je ręcznie w kilka minut i niemożliwym jest by się nie udało. Dlatego warto spróbować swoich sił.

Maślany mazurek wielkanocny z białą czekoladą

5 od 12 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Desery i wypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

20

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

320

kcal

Minimalistyczny mazurek wielkanocny z polewą z białej czekolady i śmietanki. Dekoracja kandyzowaną skórką pomarańczową. Maślany kruchy spód.

Składniki:

  • 150 g schłodzone masło

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

  • 3 g gęstej śmietany 12 lub 18%

  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków

  • OPCJONALNIE DO DEKORACJI
  • 1 tabliczka białej czekolady

  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%

  • Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • Liofilizowane owoce

  • Płatki migdałów

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy spód mazurka. Schłodzone masło (nie całkiem twarde) kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski razem z pozostałymi składnikami spodu. Zagniatamy ręcznie do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na nią ciasto i dokładnie rozciągamy. Możemy to zrobić ręcznie lub ułatwić równomierne rozciąganie poprzez wałkowanie. W tym celu najlepiej położyć na cieście folię spożywczą (przezroczystą), oddzielając tym samym ciasto od wałka. Podczas wałkowania nic nie będzie się kleiło, a powstanie ładna gładka powierzchnia.
  • Surowe ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut, by się schłodziło i stwardniało. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia i dekorować już chłodne.
  • POMYSŁ NA DEKORACJĘ
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Wylać na schłodzone ciasto. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i dowolnymi innymi orzechami lub bakaliami.

Uwagi:

  • Do polewy czekoladowej użyłam białej czekolady Ritter Sport o nadzieniu marakuja mango. Po połączeniu ze śmietanką wyszła przepyszna polewa o lekko egzotycznym smaku. Całość udekorowałam skórką pomarańczową, ponieważ chciałam uzyskać minimalistyczny wygląd.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*