Marcepan

Marcepan to słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych i zmielonych migdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła masa staje się plastyczna. Pochodzi z krajów arabskich, obecnie popularny w miejscowości Toledo w Hiszpanii.

Marcepan, niesie za sobą wiele składników odżywczych. Pomimo wysokiej kaloryczności i cukrów, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Same migdały to źródło witalności i witaminy D. Zmniejszają one ryzyko występowania chorób serca, walczą z otyłością i nadciśnieniem. Migdały, to nasiona migdałowca bogate w witaminy B2, E i błonnik. Dzięki nasyconym kwasom tłuszczowym i potasowi, zatrzymują powstawanie cukrzycy, zgagę oraz nudności w czasie ciąży. Dodatkowo, nasiona migdałowca obniżają stres i napięcia emocjonalne. Dzięki wszystkim swoim składnikom oraz dodatku magnezu, marcepan obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Ogromnym minusem jest cukier znajdujący się w marcepanie.

Z naturalnej masy marcepanowej można lepić dowolne figurki i dekoracje, barwiąc je barwnikami spożywczymi lub naturalnymi – sokiem z buraków czy kakao. Można ją też używać do pieczenia ciast i ciasteczek. Marcepan występuje również jako słodycz, w postaci batonu.

Przepisy z marcepanem: