Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą

Piernik staropolski dojrzewający

Staropolski tradycyjny piernik, dojrzewający w chłodnych zakamarkach lodówki przez kilka tygodni. Świąteczne ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową, oblane aksamitną czekoladą z zatopionymi orzechami włoskimi. Piernik długo leżakuje w samotności, jednak nie wymaga dużego nakładu pracy. Samo przygotowanie ciasta, upieczenie i złożenie blatów to przysłowiowa pestka.

Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą

Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą

5 z 9 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Piernik staropolski dojrzewający przez 2 – 4 tygodni przed świętami. Piernik z powidłami śliwkowymi, marcepanem i kakaową polewą.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • PIERNIK STAROPOLSKI
  • 170 g 170 masła

  • 150 g 150 zwykłego cukru

  • 330 g 330 naturalnego miodu

  • 2 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 700 g 700 mąki pszennej

  • 2 łyżeczki 2 sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 100 ml 100 letniego mleka krowiego

  • 20 g 20 przyprawy korzennej do piernika

  • 20 g 20 przyprawy do kawy z pomarańczą (można zastąpić korzenną przyprawą do piernika)

  • NADZIENIE PIERNIKA
  • 500 g 500 powideł śliwkowych

  • 200 g 200 masy marcepanowej

  • POLEWA KAKAOWA
  • 50 g 50 masła

  • 50 ml 50 mleka

  • 50 g 50 zwykłego cukru

  • 5 łyżeczek 5 gorzkiego kakao

  • 50 g 50 mleka w proszku pełnego

  • 100 g 100 posiekanych orzechów włoskich

  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej


Sposób przygotowania:

  • 2 – 4 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI
  • Ciasto piernikowe przygotuj na 2 – 4 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Surowe ciasto na piernik dojrzewający musi leżakować i dojrzeć przez te kilka tygodni.
  • Masło pokrojone w kostkę, cukier i miód przełóż do rondelka, podgrzewaj mieszając doprowadź do wrzenia i rozpuszczenia kryształków cukru. Miodowy syrop zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
  • Do wystudzonego syropu wsyp mieszaninę suchych składników: mąki, przyprawy do piernika i soli. Dodaj jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w letnim mleku.
  • Wyrób starannie dość rzadkie konsystencją ciasto, przełóż do żaroodpornego lub szklanego garnka. Okryj 2 warstwami bawełnianej ścierki i wstaw do zimnego miejsca (może być lodówka) na okres 2 – 4 tygodni. W chłodnym miejscu luźne ciasto będzie dojrzewało, jednocześnie w ciągu kilku tygodni zagęści się.
  • 3 – 5 DNI PRZED WIGILIĄ
  • Dojrzałe ciasto piernikowe wyjmij z lodówki 3 – 5 dni przed Wigilią Bożego Narodzenia z zamiarem pieczenia.
  • Przygotuj 3 blaszki do pieczenia o wymiarach 20 x 15 centymetrów, spody foremek wyłóż papierem do pieczenia i przesmaruj cienką warstewką masła (Jeśli posiadasz tylko 1 blaszkę, piecz w niej blaty piernika jeden po drugim, za każdym razem wymieniając papier do pieczenia i smarując cienko masłem. Podczas pieczenia 1 blaszki piernika, pozostałe części ciasta trzymaj w lodówce).
  • Blat kuchenny i wałek oprósz mąką. Ciasto piernikowe podziel na 3 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj dopasowując do kształtu dna blaszki, na grubość 5 milimetrów.
  • Przełóż do formy do pieczenia i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół) na 15 – 20 minut. Podczas pieczenia piernikowe blaty rosną i znacząco zwiększają swoją objętość. Po upieczeniu pierniki pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • NADZIENIE PIERNIKA
  • Wystudzony piernik przełóż nadzieniem z powideł śliwkowych. Połową powideł śliwkowych posmaruj jeden blat piernika, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część śliwkowego nadzienia.
  • Masę marcepanową rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach ciasta. Ułóż marcepan na powidłach śliwkowych i przykryj ostatnim blatem piernikowym.
  • POLEWA KAKAOWA
  • W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i gorzkie kakao. Całość podgrzewaj do uzyskania płynnego sosu bez wyczuwalnych kryształków cukru. Zmniejsz moc palnika do minimum, stopniowo dodawaj mleko w proszku – mieszaj energicznie rózgą kuchenną do całkowitego pozbycia się grudek.
  • Aksamitną polewę kakaową pozostaw do lekkiego wystudzenia, po czym wylej ją na złożony piernik. Polewaj po górze, niech polewa swobodnie spływa po bokach ciasta. Na wierzch wysyp posiekane orzechy włoskie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Ciasto zrobione i leżakuje w lodówce. Upiekę przed świetami i strasznie nie mogę się doczekać efektu 😀

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*