Staropolski tradycyjny piernik, dojrzewający w chłodnych zakamarkach lodówki przez kilka tygodni. Świąteczne ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową, oblane aksamitną czekoladą z zatopionymi orzechami włoskimi. Piernik długo leżakuje w samotności, jednak nie wymaga dużego nakładu pracy. Samo przygotowanie ciasta, upieczenie i złożenie blatów to przysłowiowa pestka.
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą
12
porcji30
min.20
min.220
kcalPiernik staropolski dojrzewający przez 2 – 4 tygodni przed świętami. Piernik z powidłami śliwkowymi, marcepanem i kakaową polewą.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PIERNIK STAROPOLSKI
170 g 170 masła
150 g 150 zwykłego cukru
330 g 330 naturalnego miodu
2 2 jajka od szczęśliwych kur
700 g 700 mąki pszennej
2 łyżeczki 2 sody oczyszczonej
szczypta soli
100 ml 100 letniego mleka krowiego
20 g 20 przyprawy korzennej do piernika
20 g 20 przyprawy do kawy z pomarańczą (można zastąpić korzenną przyprawą do piernika)
- NADZIENIE PIERNIKA
500 g 500 powideł śliwkowych
200 g 200 masy marcepanowej
- POLEWA KAKAOWA
50 g 50 masła
50 ml 50 mleka
50 g 50 zwykłego cukru
5 łyżeczek 5 gorzkiego kakao
50 g 50 mleka w proszku pełnego
100 g 100 posiekanych orzechów włoskich
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
- 2 – 4 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI
- Ciasto piernikowe przygotuj na 2 – 4 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Surowe ciasto na piernik dojrzewający musi leżakować i dojrzeć przez te kilka tygodni.
- Masło pokrojone w kostkę, cukier i miód przełóż do rondelka, podgrzewaj mieszając doprowadź do wrzenia i rozpuszczenia kryształków cukru. Miodowy syrop zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonego syropu wsyp mieszaninę suchych składników: mąki, przyprawy do piernika i soli. Dodaj jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w letnim mleku.
- Wyrób starannie dość rzadkie konsystencją ciasto, przełóż do żaroodpornego lub szklanego garnka. Okryj 2 warstwami bawełnianej ścierki i wstaw do zimnego miejsca (może być lodówka) na okres 2 – 4 tygodni. W chłodnym miejscu luźne ciasto będzie dojrzewało, jednocześnie w ciągu kilku tygodni zagęści się.
- 3 – 5 DNI PRZED WIGILIĄ
- Dojrzałe ciasto piernikowe wyjmij z lodówki 3 – 5 dni przed Wigilią Bożego Narodzenia z zamiarem pieczenia.
- Przygotuj 3 blaszki do pieczenia o wymiarach 20 x 15 centymetrów, spody foremek wyłóż papierem do pieczenia i przesmaruj cienką warstewką masła (Jeśli posiadasz tylko 1 blaszkę, piecz w niej blaty piernika jeden po drugim, za każdym razem wymieniając papier do pieczenia i smarując cienko masłem. Podczas pieczenia 1 blaszki piernika, pozostałe części ciasta trzymaj w lodówce).
- Blat kuchenny i wałek oprósz mąką. Ciasto piernikowe podziel na 3 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj dopasowując do kształtu dna blaszki, na grubość 5 milimetrów.
- Przełóż do formy do pieczenia i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (grzanie góra, dół) na 15 – 20 minut. Podczas pieczenia piernikowe blaty rosną i znacząco zwiększają swoją objętość. Po upieczeniu pierniki pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- NADZIENIE PIERNIKA
- Wystudzony piernik przełóż nadzieniem z powideł śliwkowych. Połową powideł śliwkowych posmaruj jeden blat piernika, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część śliwkowego nadzienia.
- Masę marcepanową rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach ciasta. Ułóż marcepan na powidłach śliwkowych i przykryj ostatnim blatem piernikowym.
- POLEWA KAKAOWA
- W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i gorzkie kakao. Całość podgrzewaj do uzyskania płynnego sosu bez wyczuwalnych kryształków cukru. Zmniejsz moc palnika do minimum, stopniowo dodawaj mleko w proszku – mieszaj energicznie rózgą kuchenną do całkowitego pozbycia się grudek.
- Aksamitną polewę kakaową pozostaw do lekkiego wystudzenia, po czym wylej ją na złożony piernik. Polewaj po górze, niech polewa swobodnie spływa po bokach ciasta. Na wierzch wysyp posiekane orzechy włoskie.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Kapuśniak staropolskiCiasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia
Pyszne ciasto ze śliwkami
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Ciasto zrobione i leżakuje w lodówce. Upiekę przed świetami i strasznie nie mogę się doczekać efektu 😀