Margaryna

Margaryna to produkt spożywczy należący do tłuszczów jadalnych. Margaryny miękkie, sprzedawane zazwyczaj w plastikowych kubkach, utwardzane są metodami enzymatycznymi. Wykorzystuje się je głównie do smarowania pieczywa.

W temperaturze pokojowej są one miękkim ciałem stałym, które łatwo się rozsmarowuje i nie tężeje w lodówce. Zwykle zawierają od 25 do 60% tłuszczu.Margaryny twarde (w kostkach) powstają natomiast w procesie uwodornienia olejów, czemu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów tłuszczowych. Wyglądem przypominają masło, używane są głównie do pieczenia i smażenia oraz w przemyśle spożywczym do produkcji ciast, ciastek, wafelków, zup i sosów w proszku, lodów, serków topionych, żywności fast food, smażenia pączków w ciastkarniach, produkcji frytur itp. Zawierają one najczęściej od 60 do 80% tłuszczu. Zawiera witaminy A, E i D, witaminy z grupy B, kwasy omega-3, kwas foliowy oraz sterole roślinne.

Margaryna obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami serca, miażdżycą oraz i nowotworami. Jest bardzo kaloryczna, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane osobom odchudzającym się.

Przepisy z margaryną: