Babka bounty z kakao i wiórkami kokosa

Babka bounty z kakao i wiórkami kokosa

Swojego czasu uwielbiałam batoniki bounty, wiórki kokosowe oblane mleczną czekoladą okazywały się wciągającym połączeniem smaków. Babka z poniższego przepisu przypomina mi kokosowe batoniki. Warstwa kakaowego ciasta skrywająca w środeczku pralinę z wiórków kokosa i słodzonego mleczka skondensowanego. Całość oblana płynną czekoladą przygotowaną z gorzkiego kakao i roztopionego masła. Babka zaspokoi potrzebę spałaszowania czegoś słodkiego.

Babka bounty czekoladowo - kokosowa

Babka bounty czekoladowo – kokosowa

5 z 1 głos
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

310

kcal

Kakaowa babka bounty nadziewana praliną ze skondensowanego mleczka słodzonego i wiórków kokosowych. Oblana porcją czekolady.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BABKA KAKAOWA
  • 100 g 100 miękkiego masła

  • 150 g 150 cukru pudru

  • kilka kropli kilka prawdziwego olejku waniliowego

  • 3 3 jajka swojskie

  • 100 ml 100 maślanki

  • 150 g 150 mąki pszennej

  • 20 g 20 gorzkiego kakao z wiatrakiem

  • 1 czubata łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • NADZIENIE KOKOSOWE
  • 100 g 100 mleka skondensowanego, słodzonego

  • 50 g 50 wiórków kokosowych

  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 50 g 50 masła lub margaryny

  • 40 g 40 cukru pudru

  • 20 g 20 gorzkiego kakao

  • wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu na babkę muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tradycyjną formę do wypieku baby, posmaruj ją masłem i oprósz cienko bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni na termoobieg.
  • Przygotuj najpierw kokosowe nadzienie babki: słodzone mleczko skondensowane wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  • Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij osobno na sztywną pianę i odstaw na chwileczkę na bok. Miękkie masło utrzyj z cukrem i olejkiem waniliowym na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj same żółtka i zmiksuj jeszcze chwilę do ujednolicenia masy.
  • Wlej maślankę oraz wsyp mieszaninę wszystkich suchych składników (mąka, gorzkie kakao, proszek do pieczenia). Zmiksuj do połączenia, masa będzie dość gęsta. Teraz dodaj ubite białka i wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia, białko rozluźni masę i nada jej puszystości.
  • Połowę kakaowego ciasta przełóż do przygotowanej foremki do pieczenia baby. Następnie nałóż nadzienie z wiórkami kokosowymi i przykryj pozostałą częścią kakaowej masy.
  • Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia i odparowania, dopiero wtedy wyjmij babkę z formy i zacznij przygotowywać czekoladową polewę.
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • W rondelku umieść cukier puder wraz z masłem lub margaryną. Ustaw na palniku i doprowadź do roztopienia tłuszczu.
  • Zdejmij z palnika, wsyp gorzkie kakao i rozmieszaj energicznie rózgą kuchenną. Polewę od razu przelej na wystudzoną babkę bounty, obsyp z wierzchu wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*