Swojego czasu uwielbiałam batoniki bounty, wiórki kokosowe oblane mleczną czekoladą okazywały się wciągającym połączeniem smaków. Babka z poniższego przepisu przypomina mi kokosowe batoniki. Warstwa kakaowego ciasta skrywająca w środeczku pralinę z wiórków kokosa i słodzonego mleczka skondensowanego. Całość oblana płynną czekoladą przygotowaną z gorzkiego kakao i roztopionego masła. Babka zaspokoi potrzebę spałaszowania czegoś słodkiego.
Babka bounty czekoladowo – kokosowa
12
porcji20
min.40
min.310
kcalKakaowa babka bounty nadziewana praliną ze skondensowanego mleczka słodzonego i wiórków kokosowych. Oblana porcją czekolady.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BABKA KAKAOWA
100 g 100 miękkiego masła
150 g 150 cukru pudru
kilka kropli kilka prawdziwego olejku waniliowego
3 3 jajka swojskie
100 ml 100 maślanki
150 g 150 mąki pszennej
20 g 20 gorzkiego kakao z wiatrakiem
1 czubata łyżeczka 1 proszku do pieczenia
- NADZIENIE KOKOSOWE
100 g 100 mleka skondensowanego, słodzonego
50 g 50 wiórków kokosowych
- POLEWA CZEKOLADOWA
50 g 50 masła lub margaryny
40 g 40 cukru pudru
20 g 20 gorzkiego kakao
wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przepisu na babkę muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tradycyjną formę do wypieku baby, posmaruj ją masłem i oprósz cienko bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni na termoobieg.
- Przygotuj najpierw kokosowe nadzienie babki: słodzone mleczko skondensowane wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij osobno na sztywną pianę i odstaw na chwileczkę na bok. Miękkie masło utrzyj z cukrem i olejkiem waniliowym na jasną, napowietrzoną masę. Dodaj same żółtka i zmiksuj jeszcze chwilę do ujednolicenia masy.
- Wlej maślankę oraz wsyp mieszaninę wszystkich suchych składników (mąka, gorzkie kakao, proszek do pieczenia). Zmiksuj do połączenia, masa będzie dość gęsta. Teraz dodaj ubite białka i wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia, białko rozluźni masę i nada jej puszystości.
- Połowę kakaowego ciasta przełóż do przygotowanej foremki do pieczenia baby. Następnie nałóż nadzienie z wiórkami kokosowymi i przykryj pozostałą częścią kakaowej masy.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia i odparowania, dopiero wtedy wyjmij babkę z formy i zacznij przygotowywać czekoladową polewę.
- POLEWA CZEKOLADOWA
- W rondelku umieść cukier puder wraz z masłem lub margaryną. Ustaw na palniku i doprowadź do roztopienia tłuszczu.
- Zdejmij z palnika, wsyp gorzkie kakao i rozmieszaj energicznie rózgą kuchenną. Polewę od razu przelej na wystudzoną babkę bounty, obsyp z wierzchu wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku