Ogórek konserwowy

Ogórek konserwowy to produkt spożywczy otrzymywany przez marynowanie i wekowanie ogórków w zalewie z wody, octu, cukru i soli kuchennej. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy dostępu do sezonowych warzyw.

Ma delikatny, słodkawy posmak i jest niskokaloryczny. Zawiera witaminy A, C, D, E i K1, witaminy z grupy B, sole mineralne, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, białko, węglowodany i błonnik pokarmowy. Spowalniają procesy starzenia się skóry, odpowiadają za układ odpornościowy, usprawniają wzrok i chronią przed powstawaniem chorób nowotworowych, wspomagają odchudzanie, zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, chronią przed osteoporozą, obniżają poziom cholesterolu oraz wzmacniają szkliwo chroniąc przed próchnicą.

Ogórki konserwowe są wykorzystywane w kuchni jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka. Są również popularnym składnikiem różnego rodzaju sałatek warzywnych i surówek. Sprawdza się w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Sprawdź te przepisy: