Przepis | Strona główna | Sałatki | Sałatka à la hot dog z parówkami i prażoną cebulą
Sałatka à la hot dog z parówkami i prażoną cebulą

Sałatka à la hot dog z parówkami i prażoną cebulą

Sałatka hot – dogowa z parówkami, ogórkiem konserwowym i prażoną cebulką. Hot dog w formie sałatki na bazie sałaty lodowej z sosem musztardowym. Pomysł na sałatkę brzmi trochę ‘tanio’, jak patent wymyślony przez biednego studenta próbującego stworzyć coś z niczego. Mimo to sałatkę zajada się ze smakiem, jest chrupiąca i urozmaica serwowanie zwykłej parówki.

Sałatka to wymysł kuchni skandynawskiej, szczególnie popularna w Danii. Jak wszyscy wiemy Dania rządzi się prostotą i satysfakcją z zastosowania prostych rozwiązań. Sałatka à la hot dog jest tego najlepszym przykładem.

Sałatka hot-dogowa z parówkami i ogórkiem konserwowym

Sałatka hot-dogowa z parówkami i ogórkiem konserwowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: DuńskaTrudność: Łatwa
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

70

kcal

Sałatka hot – dogowa z parówką, grzankami, ogórkiem konserwowym i prażoną cebulką. Hot dog przemieniony w formę sałatki. Nowoczesna sałatka.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej

  • 3 ogórki konserwowe

  • 1 słoik sałatki obiadowej w zalewie octowej

  • 6 parówek drobiowych dobrej jakości

  • 4 czubate łyżki prażonej cebulki

  • kawałek chrupiącej bagietki

  • SOS SAŁATKOWY
  • 2 łyżki pikantnej musztardy

  • 2 łyżki majonezu Kielecki

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżka oliwy

  • sól morska i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Sałatę lodową umyj zimną wodą i otrzep z nadmiaru wody. Połowę sałaty poszatkuj nożem na mniejsze części. Ogórki konserwowe pokrój na plasterki.
  • Sałatkę ze słoika odciśnij i odcedź z zalewy, jeśli nitki kapusty są długie, poszatkuj ją drobniej. Użyłam takiej sałatki obiadowej w zalewie octowej z ogórkiem, zielonymi pomidorami, papryką i marchewką.
  • Parówki włóż do rondelka z wrzątkiem i gotuj 3 minuty. Wyjmij z wody, przestudź i pokrój w plasterki.
  • Wszystkie przygotowane składniki umieść w misie sałatkowej. Obsyp chrupiącą prażoną cebulką. Polej sosem przygotowanym z wymieszania składników sosu sałatkowego, podanych powyżej.
  • Bagietkę podziel na mniejsze części i przyrumień na rozgrzanej patelni, tworząc coś w rodzaju chrupiących grzanek. Serwuj je wraz z sałatką.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*