Orzeszki ziemne to inaczej arachidowe lub fistaszki, to jadalne nasiona roślin strączkowych uprawiane na całym świecie, a w szczególności w Chinach, Indiach, Nigerii oraz Stanach Zjednoczonych. Ulokowane są w pomarszczonej i łatwej do zdjęcia, beżowej skorupce.
Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, białka, tłuszcze, błonnik pokarmowy, foliany oraz minerały: potas, magnez, mangan, miedź, żelazo i cynk. Orzeszki ziemne obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają wzrost i zdrowy rozwój organizmu, zmniejszają ryzyko rozwoju raka żołądka m, wspomagają pamięć, chronią skórę przed wolnymi rodnikami, zapobiegają chorobom serca, nowotworom, chorobom układu nerwowego oraz pomagają w odchudzaniu. Mają wiele zastosowań. Są sycące, więc w przypadku nagłego głodu mają posłużyć jako szybka przekąska. Powstają z nich masła orzechowe, mąki oraz olej.
Surowe orzechy są popularnym dodatkiem, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej, w której są składnikiem zup, sosów i sałatek. Kruszone orzechy mogą być wykorzystywane do dekoracji deserów i jako dodatek do śniadań. Ich uniwersalny smak sprawia, że sprawdzają się doskonale w daniach zarówno na słono, jak i na słodko.