Pita

Pita to okrągłe, pszenne, płaskie placki z ciasta drożdżowego, smażony na gorącej patelni lub pieczony w piecu. Popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu; spożywane najczęściej z pikantnymi sosami. Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii.

W krajach arabskich nazywana jest też libańskim, syryjskim lub arabskim chlebem. Usmażona jako cienki placek jest podstawą do przygotowania bałkańskich wrapów, jako mniejsze grubsze placuszki będzie idealnie pasować do sałaty ala bałkańskiej z pieczoną papryką. Przepis na ciasto pita obejmuje pszenną mąkę, wodę, drożdże, dodatek oliwy, cukru i soli. Wykonanie chlebka pita charakteryzuje dwuetapowy proces wyrastania ciasta. Pierwszy, po połączeniu wszystkich składników, zaś drugi etap po podziale ciasta na porcje czyli chlebki.

Chlebki Pita serwowane są min. do gyrosu, shoarmy i hummusu. Jeśli tuż przed upieczeniem, ciasto zostanie dokładnie posmarowane emulsją złożoną z wody i oliwy wówczas w chlebkach utworzy się kieszonka, jednak chlebki pozostaną płaskie, ale również bardzo mięciutkie i bardzo dobre w smaku. Dla wzbogacenia smaku, można do ciasta na chlebki dodać aromatyczne suszone zioła.

Przepisy na pitę: