Pita nadziewana smażoną kiełbasą i pomidorami
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Smażenie
10
min.Kalorie
190
kcalChlebki pszenne pita to specjał kuchni krajów Bliskiego Wschodu. W chlebkach łatwo można wyciąć kieszonkę i wypchać je po brzegi pysznymi dodatkami.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CHLEBKI PITA
1,5 szklanki 1,5 mąki pszennej
7 g 7 suchych drożdży
1 łyżeczka 1 cukru
1/2 łyżeczki 1/2 soli morskiej drobnoziarnistej
1 łyżka 1 oliwy z oliwek
120 ml 120 letniej wody
- NADZIENIE
1 1 kiełbasa
1 1 pomidor malinowy
1 1 cebula
sól i mielony czarny pieprz
1 łyżka 1 oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- PITA
- Do filiżanki wsypujemy suche drożdże i cukier. Wlewamy 50 ml letniej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do powstania rozczynu drożdżowego.
- Na stolnicę lub blat kuchenny wsypujemy mąkę i sól drobnoziarnistą. W kopce mąki formujemy dołek, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy oraz stopniowo pozostałą część wody – najlepiej po 1 łyżce. Ciasto zagniatamy ręcznie dość intensywnie przez 10 minut, w efekcie końcowym powinno być gładkie i elastyczne.
- Dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do niej ciasto uformowane w wielką kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć i zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
- Ciasto wyciągamy z misy i uderzamy w nie pięścią, by uciekły bąbelki powietrza. Dzielimy ciasto na 4 części i formujemy z nich okrągłe chlebki. Układamy je na blacie z mąką i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut.
- Piekarnik oraz blachę do pieczenia nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Kulki ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm, zachowując okrągły kształt. Przekładamy je zwinnie na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 5 minut.
- NADZIENIE CHLEBKÓW
- Na patelni z odrobiną oleju rzepakowego podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbaskę i poszatkowaną cebulkę. Składniki powinny lekko zarumienić się.
- Pomidor kroimy w kostkę i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy z podsmażonymi wcześniej składnikami.
- Chlebki pita przekrawamy delikatnie formując coś na kształt kieszonki. Otwory wypychamy po brzegi kiełbasą z pomidorkami.
Uwagi:
- Chlebki pita po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia, dopiero później wykrawać kieszonki. Można przechowywać je do 3 dni, najlepiej w szczelnie zapakowanym woreczku.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Pszenne chlebki naan z patelniTurecki chlebek pita
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami
Proste ciasto na pierogi