Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Pita pszenne chlebki śniadaniowe z kieszonką
Pita pszenne chlebki śniadaniowe z kieszonką

Pita pszenne chlebki śniadaniowe z kieszonką

Pita nadziewana smażoną kiełbasą i pomidorami

5 od 14 osób
Autor: Paweł Clad Kuchnia: GreckaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Chlebki pszenne pita to specjał kuchni krajów Bliskiego Wschodu. W chlebkach łatwo można wyciąć kieszonkę i wypchać je po brzegi pysznymi dodatkami.

Składniki:

  • CHLEBKI PITA
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 7 g suchych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 120 ml letniej wody

  • NADZIENIE
  • 1 kiełbasa

  • 1 pomidor malinowy

  • 1 cebula

  • sól i mielony czarny pieprz

  • 1 łyżka oleju do smażenia


Sposób przygotowania:

  • PITA
  • Do filiżanki wsypujemy suche drożdże i cukier. Wlewamy 50 ml letniej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do powstania rozczynu drożdżowego.
  • Na stolnicę lub blat kuchenny wsypujemy mąkę i sól drobnoziarnistą. W kopce mąki formujemy dołek, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy oraz stopniowo pozostałą część wody – najlepiej po 1 łyżce. Ciasto zagniatamy ręcznie dość intensywnie przez 10 minut, w efekcie końcowym powinno być gładkie i elastyczne.
  • Dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do niej ciasto uformowane w wielką kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć i zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie.
  • Ciasto wyciągamy z misy i uderzamy w nie pięścią, by uciekły bąbelki powietrza. Dzielimy ciasto na 4 części i formujemy z nich okrągłe chlebki. Układamy je na blacie z mąką i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut.
  • Piekarnik oraz blachę do pieczenia nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Kulki ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm, zachowując okrągły kształt. Przekładamy je zwinnie na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 5 minut.
  • NADZIENIE CHLEBKÓW
  • Na patelni z odrobiną oleju rzepakowego podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbaskę i poszatkowaną cebulkę. Składniki powinny lekko zarumienić się.
  • Pomidor kroimy w kostkę i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy z podsmażonymi wcześniej składnikami.
  • Chlebki pita przekrawamy delikatnie formując coś na kształt kieszonki. Otwory wypychamy po brzegi kiełbasą z pomidorkami.

Uwagi:

  • Chlebki pita po upieczeniu najlepiej pozostawić do przestygnięcia, dopiero później wykrawać kieszonki. Można przechowywać je do 3 dni, najlepiej w szczelnie zapakowanym woreczku.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*