Przepis | Strona główna | Kuchnia Indyjska | Pszenne chlebki naan z patelni
Pszenne chlebki naan z patelni

Pszenne chlebki naan z patelni

Pszenne, drożdżowe chlebki Nann przypominające nieco bardziej znaną Pitę, popularne jako dodatek w kuchni Indyjskiej. Delikatnie puchate chlebki z rumieńcami powstałymi w trakcie smażenia. Wystarczy skropić je masłem lub oliwą, oprószyć solą, suszonymi ziołami i granulowanym czosnkiem. Smakują dobrze jako przekąska solo, ale także jako dodatek do zupy czy lekkiej sałatki.

Chlebki naan wypiekane na patelni

5 z 1 głos
Autor: Paweł Clad Danie: PieczywoKuchnia: IndyjskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Pszenne chlebki Naan z czosnkiem i suszonymi ziołami. Najlepsza pszenna przekąska zamiast słynnej bagietki, uniwersalny dodatek do wielu dań.

Składniki:

  • CHLEBKI NAAN
  • 300 g mąki pszennej typ 550 (plus dodatkowa ilość do podsypania blatu)

  • 1 niepełna łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 niepełna łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka drożdży instant

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka

  • 100 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • PO USMAŻENIU
  • 1 łyżka roztopionego masła

  • suszony czosnek

  • oregano

  • szczypta gruboziarnistej soli

Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiej przez sito do misy. Dodaj pozostałe suche składniki, czyli cukier, sól, drożdże w proszku, proszek do pieczenia, czosnek i wymieszaj łyżką.
  • Teraz pora na mokre składniki, dodaj ciepłe mleko, jogurt i oliwę. Ciasto wyrabiaj początkowo w misie, później wyłóż na kuchenny blat podsypany mąką i tam dokończ, aż uzyskasz gładkość i elastyczność. Ciasto drożdżowe uformowane w kulę ponownie przełóż do misy, okryj bawełnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części (możesz pokroić nożem, będzie łatwiej). Każdą porcję uformuj w płaski placek rozciągając ciasto dłońmi jak na pizzę lub pomagając sobie wałkiem kuchennym.
  • Chlebki smaż na rozgrzanej patelni cienko przesmarowanej olejem do smażenia. Smaż 2 – 3 minut z każdej strony, aż dostaną rumieńców. Usmażone chlebki skrop roztopionym masłem, posyp szczyptą gruboziarnistej soli i suszonymi ziołami.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Chlebki Naan to indyjski wypiek z patelni, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do zupy lub sałatki. Obłędnie smakuje też jako przekąska serwowana z sosem czosnkowym.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image