Pszenne, drożdżowe chlebki Nann przypominające nieco bardziej znaną Pitę, popularne jako dodatek w kuchni Indyjskiej. Delikatnie puchate chlebki z rumieńcami powstałymi w trakcie smażenia. Wystarczy skropić je masłem lub oliwą, oprószyć solą, suszonymi ziołami i granulowanym czosnkiem. Smakują dobrze jako przekąska solo, ale także jako dodatek do zupy czy lekkiej sałatki.
Chlebki naan wypiekane na patelni
8
sztuk20
min.20
min.310
kcalPszenne chlebki Naan z czosnkiem i suszonymi ziołami. Najlepsza pszenna przekąska zamiast słynnej bagietki, uniwersalny dodatek do wielu dań.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CHLEBKI NAAN
300 g 300 mąki pszennej typ 550 (plus dodatkowa ilość do podsypania blatu)
1 niepełna łyżeczka 1 zwykłego cukru
1 niepełna łyżeczka 1 soli
1 łyżeczka 1 drożdży instant
1/2 łyżeczki 1/2 proszku do pieczenia
1 łyżeczka 1 czosnku granulowanego
100 ml 100 ciepłego (nie gorącego) mleka
100 g 100 jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
1 łyżka 1 oleju roślinnego
- PO USMAŻENIU
1 łyżka 1 roztopionego masła
suszony czosnek
oregano
szczypta gruboziarnistej soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiej przez sito do misy. Dodaj pozostałe suche składniki, czyli cukier, sól, drożdże w proszku, proszek do pieczenia, czosnek i wymieszaj łyżką.
- Teraz pora na mokre składniki, dodaj ciepłe mleko, jogurt i oliwę. Ciasto wyrabiaj początkowo w misie, później wyłóż na kuchenny blat podsypany mąką i tam dokończ, aż uzyskasz gładkość i elastyczność. Ciasto drożdżowe uformowane w kulę ponownie przełóż do misy, okryj bawełnianą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części (możesz pokroić nożem, będzie łatwiej). Każdą porcję uformuj w płaski placek rozciągając ciasto dłońmi jak na pizzę lub pomagając sobie wałkiem kuchennym.
- Chlebki smaż na rozgrzanej patelni cienko przesmarowanej olejem do smażenia. Smaż 2 – 3 minut z każdej strony, aż dostaną rumieńców. Usmażone chlebki skrop roztopionym masłem, posyp szczyptą gruboziarnistej soli i suszonymi ziołami.
Uwagi:
- Chlebki Naan to indyjski wypiek z patelni, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do zupy lub sałatki. Obłędnie smakuje też jako przekąska serwowana z sosem czosnkowym.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizzePita pszenne chlebki śniadaniowe z kieszonką
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami
Proste ciasto na pierogi
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką