Pstrąg

Pstrąg to ryba z rodziny łososiowatych, zasiedlających słodkie wody. W Polsce najpopularniejszy jest Pstrąg potokowy, źródlany i tęczowy (hodowlany). W naturalnym środowisku żyje do 7 lat o osiąga 40-60 cm długości. Świeży powinien mieć gładkie i błyszczące łuski oraz wypukłe i lśniące oczy.

Mięso musi być też sprężyste. Ma bladoróżowe i delikatne, chude mięso. Jest niskokaloryczny, zawiera pełnowartościowe białko, kwasy omega-3, witaminy z grupy B i E oraz minerały takie jak: fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo i potas. Można gotować go na parze, piec lub grillować. Świetnie sprawdzi się jako baza do zup rybnych. Wspomaga pracę serca i układu nerwowego,wpływa pozytywnie na wzrok, wzmacnia kości,spowalnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami, odpowiada za prawidłowe działanie układu krążenia oraz obniża poziom złego cholesterolu.

Zalecany jest osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą a także cierpiącym na choroby kardiologiczne. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.

Polecane przepisy na pstrąga: