Rabarbar jest to bylina z czerwonymi łodygami, które zawierają dużą ilość kwasu szczawiowego. Mimo, że rabarbar zaliczany jest formalnie do warzyw, to używany jest jak owoce czyli do ciast, kompotów i konfitur.
Rabarbar uprawiany jest powszechnie w polskich ogródkach. W sklepach dostępny jest przez cały rok dzięki uprawie szklarniowej.
Rabarbar jest doskonałym źródłem witaminy C, E oraz A. Jedząc go przyswajamy także duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma ponadto działanie przeciwzapalne. Dodatkowo rabarbar ma właściwości przeczyszczające i jest źródłem cennego błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Zawarte w rabarbarze właściwości sprawiają, że pomaga on także przy problemach ze wzdęciami.
Wartości odżywcze rabarbaru:
Szczegóły
Porcja100 g
Kalorie21
- Ilość na porcję% wartości dziennej *
- Tłuszcze 0.3g 1%
- Nasycone 0.0g 0%
- Trans 0.0g
- Cholesterol 0.0mg 0%
- Sód 4mg 1%
- Ilość na porcję% wartości dziennej *
- Potas 288mg 9%
- Węglowodany 4.5g 2%
- Błonnik 1.8g 8%
- Cukry 1.1g
- Białko 0.8g 2%
* Wartość dzienna przedstawiona dla diety osoby dorosłej odpowiadającej 2000 kalorii.