Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

W sezonie na rabarbar nie może zabraknąć tego doskonałego ciasta, przykrytego chmurką z maślanej kruszonki. Po zmiksowaniu składniku ciasta ucieranego, możemy mieć wrażenie że gęsta konsystencja brei prowadzi do powstania zakalca. Jednak po upieczeniu otrzymujemy pięknie wyrośnięte i miękkie ciasto z owocami.

Rabarbarowe ciasto ucierane z migdałową kruszonką

Rabarbarowe ciasto ucierane z migdałową kruszonką

5 od 19 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

210

kcal

Przepyszne ciasto zwiastujące słoneczne dni. Czerwony rabarbar i truskawki pod migdałową kruszonką. Przepyszne i miękkie ciasto.

Składniki CIASTA:

  • 100 g miękkiego masła

  • 100 g margaryny Kasia

  • 60 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 jajka ze swojskiego chowu

  • 6 łodyżek rabarbaru

  • 20 truskawek (mogą być mrożone)

  • 20 g migdałów w płatkach

  • SKŁADNIKI KRUSZONKI
  • 100 g schłodzonego masła

  • 100 g cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 160 g mąki pszennej

  • DODATKOWO
  • cukier puder do posypania na wierzch


PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:

  • Schłodzone twarde masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną.
  • Składniki zagniatamy ręcznie. Powinny się połączyć i jednocześnie zbrylać w niewielkie grudki. Miseczkę z gotową kruszonką wkładamy do lodówki, by schłodziła się lekko.
  • PRZYGOTOWANIE CIASTA
  • Składniki potrzebne do wykonania ciasta ucieranego muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Moja brytfanna ma wymiary 24 x 14 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
  • Przygotowujemy owoce: truskawki kroimy na ćwiartki, a rabarbar na 1 – centymetrowe plasterki. Odstawiamy chwilowo na bok.
  • Miękkie masło oraz margarynę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, najlepiej przy pomocy miksera. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
  • Cały czas ubijając maślaną masę, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita, nie będzie żadnych grudek. Jeśli zauważymy że masa się “zważy”, można zblendować ją przy pomocy ręcznego blendera (dzięki temu uzyskamy gładką strukturę).
  • W kolejnym kroku wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, jedynie do połączenia.
  • Masę przekładamy do brytfanny i wygładzamy jej powierzchnię. Na wierz układamy pokrojone truskawki i rabarbar. Posypujemy płatkami migdałów oraz przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*