W sezonie na rabarbar nie może zabraknąć tego doskonałego ciasta, przykrytego chmurką z maślanej kruszonki. Po zmiksowaniu składniku ciasta ucieranego, możemy mieć wrażenie że gęsta konsystencja brei prowadzi do powstania zakalca. Jednak po upieczeniu otrzymujemy pięknie wyrośnięte i miękkie ciasto z owocami.
Rabarbarowe ciasto ucierane z migdałową kruszonką
4
porcje20
min.1
godz.210
kcalPrzepyszne ciasto zwiastujące słoneczne dni. Czerwony rabarbar i truskawki pod migdałową kruszonką. Przepyszne i miękkie ciasto.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki CIASTA:
100 g 100 miękkiego masła
100 g 100 margaryny Kasia
60 g 60 drobnego cukru do wypieków
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
250 g 250 mąki pszennej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
4 jajka 4 ze swojskiego chowu
6 łodyżek 6 rabarbaru
20 20 truskawek (mogą być mrożone)
20 g 20 migdałów w płatkach
- SKŁADNIKI KRUSZONKI
100 g 100 schłodzonego masła
100 g 100 cukru
1 łyżka 1 cukru waniliowego
160 g 160 mąki pszennej
- DODATKOWO
cukier puder do posypania na wierzch
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
- Schłodzone twarde masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną.
- Składniki zagniatamy ręcznie. Powinny się połączyć i jednocześnie zbrylać w niewielkie grudki. Miseczkę z gotową kruszonką wkładamy do lodówki, by schłodziła się lekko.
- PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Składniki potrzebne do wykonania ciasta ucieranego muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Moja brytfanna ma wymiary 24 x 14 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
- Przygotowujemy owoce: truskawki kroimy na ćwiartki, a rabarbar na 1 – centymetrowe plasterki. Odstawiamy chwilowo na bok.
- Miękkie masło oraz margarynę umieszczamy w misie miksera. Ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, najlepiej przy pomocy miksera. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
- Cały czas ubijając maślaną masę, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do momentu aż masa będzie jednolita, nie będzie żadnych grudek. Jeśli zauważymy że masa się “zważy”, można zblendować ją przy pomocy ręcznego blendera (dzięki temu uzyskamy gładką strukturę).
- W kolejnym kroku wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, jedynie do połączenia.
- Masę przekładamy do brytfanny i wygładzamy jej powierzchnię. Na wierz układamy pokrojone truskawki i rabarbar. Posypujemy płatkami migdałów oraz przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mangoDżem rabarbarowy z pomarańczową galaretką
Smaczne ulubione owoce pod kruszonką
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane