Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek
Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

Dostępne w sklepach soki i napoje przeważnie zawierają masę konserwantów, aromatów i substancji podkreślających smak. Dlatego podaję przepis na przepyszny domowy napój z naturalnych soków owocowych. Kompot to nic innego, jak gotowane w wodzie owoce. Dzięki temu procesowi powstaje owocowa woda, która po ochłodzeniu ugasi pragnienie i orzeźwi. Proces przygotowania kompotu jest szybki i banalnie prosty.

Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NapojeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

55

kcal

Napój z prawdziwych owoców bez konserwantów i barwników. Naturalny i domowy przepis na kompot z soczystych owoców. Ugasi pragnienie podczas upału.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 łodyżki rabarbaru

  • 8 8 truskawek

  • 1 1 jabłko

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • cukier do posłodzenia płynu

  • 1 litr 1 wody


Sposób przygotowania:

  • Rabarbar kroimy na paski długości 3 cm, truskawki oczyszczamy z zielonych ogonków, jabłko ze skórką kroimy jedynie na ćwiartki.
  • Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  • Po ugotowaniu słodzimy do smaku oraz dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przecedzamy przez sitko i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*