Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek
Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

Dostępne w sklepach soki i napoje przeważnie zawierają masę konserwantów, aromatów i substancji podkreślających smak. Dlatego podaję przepis na przepyszny domowy napój z naturalnych soków owocowych. Kompot to nic innego, jak gotowane w wodzie owoce. Dzięki temu procesowi powstaje owocowa woda, która po ochłodzeniu ugasi pragnienie i orzeźwi. Proces przygotowania kompotu jest szybki i banalnie prosty.

Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

5 z 13 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: NapojeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwy
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

55

kcal

Napój z prawdziwych owoców bez konserwantów i barwników. Naturalny i domowy przepis na kompot z soczystych owoców. Ugasi pragnienie podczas upału.

Składniki:

  • 4 łodyżki rabarbaru

  • 8 truskawek

  • 1 jabłko

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • cukier do posłodzenia płynu

  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

  • Rabarbar kroimy na paski długości 3 cm, truskawki oczyszczamy z zielonych ogonków, jabłko ze skórką kroimy jedynie na ćwiartki.
  • Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  • Po ugotowaniu słodzimy do smaku oraz dodajemy cukier z prawdziwą wanilią. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przecedzamy przez sitko i wkładamy do lodówki do schłodzenia.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Przepisz obrazek : *

Reload Image