Rodzynki to suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Do produkcji wykorzystuje się bezpestkowe odmiany winogron. Zebrane owoce są następnie rozkładane na tackach i suszone na słońcu. Dzięki temu zachowują swoje właściwości odżywcze i wyjątkowy smak. Proces trwa od 2 do 4 tygodni.
Zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk, jod, bor, magnez, miedź, witaminy z grupy B oraz witaminę C i E. Rodzynki poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają osteoporozie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, zwalczają próchnicę, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, poprawiają koncentrację oraz obniżają ciśnienie krwi. Rodzynki są wykorzystywane w kuchni na szeroką skalę. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia.
Można dodawać je do ciast czy chleba. Urozmaicają również desery czy musli. Doskonale komponują się z mięsami i serami. Mogą też stanowić ciekawy składnik sałatek przygotowywanych na bazie szpinaku, sałaty, kapusty czy jarmużu. Po rodzynki mogą sięgać wszyscy zarówno dzieci jak i dorośli.