Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kutia z makiem, miodem i bakaliami
Kutia z makiem, miodem i bakaliami

Kutia z makiem, miodem i bakaliami

Kutia z makiem przygotowywana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Staropolski deser, który króluje na świątecznym stole po dzień dzisiejszy. Mak, pszenica, rodzynki, migdały, orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa otulone naturalnym miodem. Słowiańska tradycja pielęgnowana z roku na rok.

Kutia z makiem, miodem i bakaliami

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

1

słoik
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

35

min.
Kalorie

230

kcal

Słowiańska staropolska potrawa wigilijna. Mak i różnorodne bakalie w miodzie i mleku. Zasmakuj nieco tradcyji przy wigilijnym stole.

Składniki:

  • 100 g maku całego lub mielonego

  • 300 ml gorącego mleka

  • 100 g ziaren pszenicy łuskanej

  • 300 ml wrzącej wody

  • 50 g rodzynek sułtańskich

  • 50 g migdałów blanszowanych

  • 50 g orzechów włoskich

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1 łyżka olejku z prawdziwą wanilią

  • 70 ml płynnego miodu naturalnego

  • 70 ml mleka


Sposób przygotowania:

  • Pszenicę przepłukaj bieżącą wodą. Przełóż do misy i zalej wrzącą wodą nieco ponad poziom pszenicy. Pozostaw pod przykryciem talerzyka na noc, do napęcznienia ziaren. Po tym wymień wodę na świeżą i gotuj do miękkości pszenicy przez około 35 minut.
  • Mak zalej gorącym mlekiem ponad poziom, przykryj talerzykiem i namocz przez całą noc (moczenie w mleku pomaga pozbyć się goryczki maku). Rano mak odcedź z mlecznego płynu poprzez kilkukrotnie złożoną gazę. Jeśli mak był niemielony, należy go teraz zmielić co najmniej 2 – krotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  • Migdały i orzechy włoskie posiekaj nożem na drobniejsze cząstki.
  • W misie umieść mielony mak, ugotowaną pszenicę, wszelkie bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę cytrusową). Wlej miód, mleko oraz olejek waniliowy i wszystko wymieszaj.
  • Po przygotowaniu kutia powinna odstać w chłodzie najlepiej przez całą noc (10 – 12 godzin). Najlepiej smakuje mocno schłodzona.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*