Kutia z makiem, miodem i bakaliami

Kutia z makiem, miodem i bakaliami

Kutia z makiem przygotowywana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Staropolski deser, który króluje na świątecznym stole po dzień dzisiejszy. Mak, pszenica, rodzynki, migdały, orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa otulone naturalnym miodem. Słowiańska tradycja pielęgnowana z roku na rok.

Kutia z makiem, miodem i bakaliami

Kutia z makiem, miodem i bakaliami

5 z 9 głosów
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

1

słoik
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

35

min.
Kalorie

230

kcal

Słowiańska staropolska potrawa wigilijna. Mak i różnorodne bakalie w miodzie i mleku. Zasmakuj nieco tradcyji przy wigilijnym stole.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 100 g 100 maku całego lub mielonego

  • 300 ml 300 gorącego mleka

  • 100 g 100 ziaren pszenicy łuskanej

  • 300 ml 300 wrzącej wody

  • 50 g 50 rodzynek sułtańskich

  • 50 g 50 migdałów blanszowanych

  • 50 g 50 orzechów włoskich

  • 2 łyżki 2 kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 1 łyżka 1 olejku z prawdziwą wanilią

  • 70 ml 70 płynnego miodu naturalnego

  • 70 ml 70 mleka

Sposób przygotowania:

  • Pszenicę przepłukaj bieżącą wodą. Przełóż do misy i zalej wrzącą wodą nieco ponad poziom pszenicy. Pozostaw pod przykryciem talerzyka na noc, do napęcznienia ziaren. Po tym wymień wodę na świeżą i gotuj do miękkości pszenicy przez około 35 minut.
  • Mak zalej gorącym mlekiem ponad poziom, przykryj talerzykiem i namocz przez całą noc (moczenie w mleku pomaga pozbyć się goryczki maku). Rano mak odcedź z mlecznego płynu poprzez kilkukrotnie złożoną gazę. Jeśli mak był niemielony, należy go teraz zmielić co najmniej 2 – krotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  • Migdały i orzechy włoskie posiekaj nożem na drobniejsze cząstki.
  • W misie umieść mielony mak, ugotowaną pszenicę, wszelkie bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę cytrusową). Wlej miód, mleko oraz olejek waniliowy i wszystko wymieszaj.
  • Po przygotowaniu kutia powinna odstać w chłodzie najlepiej przez całą noc (10 – 12 godzin). Najlepiej smakuje mocno schłodzona.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*