Kutia z makiem przygotowywana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Staropolski deser, który króluje na świątecznym stole po dzień dzisiejszy. Mak, pszenica, rodzynki, migdały, orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa otulone naturalnym miodem. Słowiańska tradycja pielęgnowana z roku na rok.
Kutia z makiem, miodem i bakaliami
1
słoik1
godz.35
min.230
kcalSłowiańska staropolska potrawa wigilijna. Mak i różnorodne bakalie w miodzie i mleku. Zasmakuj nieco tradcyji przy wigilijnym stole.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
100 g 100 maku całego lub mielonego
300 ml 300 gorącego mleka
100 g 100 ziaren pszenicy łuskanej
300 ml 300 wrzącej wody
50 g 50 rodzynek sułtańskich
50 g 50 migdałów blanszowanych
50 g 50 orzechów włoskich
2 łyżki 2 kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka 1 olejku z prawdziwą wanilią
70 ml 70 płynnego miodu naturalnego
70 ml 70 mleka
Sposób przygotowania:
- Pszenicę przepłukaj bieżącą wodą. Przełóż do misy i zalej wrzącą wodą nieco ponad poziom pszenicy. Pozostaw pod przykryciem talerzyka na noc, do napęcznienia ziaren. Po tym wymień wodę na świeżą i gotuj do miękkości pszenicy przez około 35 minut.
- Mak zalej gorącym mlekiem ponad poziom, przykryj talerzykiem i namocz przez całą noc (moczenie w mleku pomaga pozbyć się goryczki maku). Rano mak odcedź z mlecznego płynu poprzez kilkukrotnie złożoną gazę. Jeśli mak był niemielony, należy go teraz zmielić co najmniej 2 – krotnie w maszynce do mielenia mięsa.
- Migdały i orzechy włoskie posiekaj nożem na drobniejsze cząstki.
- W misie umieść mielony mak, ugotowaną pszenicę, wszelkie bakalie (migdały, orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę cytrusową). Wlej miód, mleko oraz olejek waniliowy i wszystko wymieszaj.
- Po przygotowaniu kutia powinna odstać w chłodzie najlepiej przez całą noc (10 – 12 godzin). Najlepiej smakuje mocno schłodzona.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku