Iście świąteczna bożonarodzeniowa odsłona świątecznej makówki. Bardziej uroczystej wersji nie da się już stworzyć. Drożdżowa zawijanka z masą makową i bakaliami uformowana w kształt betlejemskiej gwiazdy. Udekorowana olbrzymią ilością słodkiego lukru i czerwonymi ziarenkami granatu. Zachwycająca i zjawiskowa drożdżówka makowa.
Drożdżowa makówka w formie świątecznej gwiazdy
16
porcji1
godz.30
min.190
kcalDrożdżowa makówka w kształcie świątecznej gwiazdy betlejemskiej. Bożonarodzeniowe ciasto z masą makową, miodem i bakaliami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
250 ml 250 letniego mleka
50 g 50 białego cukru
20 g 20 świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
500 g 500 mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania ciasta przy wałkowaniu
1 1 jajko z chowu ściółkowego
50 g 50 masła roztopionego, ostudzonego
- NADZIENIE MAKOWE
200 g 200 mielonego maku
50 g 50 płynnego miodu naturalnego (lipowego lub wielokwiatowego)
50 g 50 masła
30 g 30 cukru trzcinowego, drobnego
20 g 20 rodzynek
40 g 40 orzechów włoskich
20 g 20 migdałów blanszowanych
- POLEWA
1 1 roztrzepane żółtko + 1 łyżka mleka
200 g 200 cukru pudru
5 łyżek 5 wrzącej wody
1 1 owoc granatu
Sposób przygotowania:
- MASA MAKOWA
- Mak zalej wrzącą wodą nieco ponad poziom ziarenek, przykryj pokrywką i odstaw pod przykryciem do całkowitego wystudzenia (1 – 2 godzin). Zaparzony mak odcedź przelewając przez ściereczkę lub gazę bawełnianą, dobrze odciśnij z płynu.
- Jeśli używasz niezmielonego maku, w pierwszej kolejności zmiel go w maszynce do mielenia mięsa 3 – krotnie na drobnym siteczku. Masło rozpuść razem z cukrem i przestudź.
- Bakalie posiekaj drobniej nożem, po czym przełóż je do maku. Dodaj płynny miód i masło z cukrem, wymieszaj starannie tworząc jedną całość.
- CIASTO DROŻDŻOWE
- Rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego: w ciepłym mleku rozpuść 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone w palcach świeże drożdże. Rozmieszaj do połączenia i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do uaktywnienia.
- Resztę mąki przesiej przez sito wprost do misy i wymieszaj z pozostałą ilością białego cukru. Wbij całe jajko, wlej aktywny drożdżowy rozczyn i wyrób ciasto, pod koniec zagniatania dodaj wystudzone masło. Z ciasta uformuj 1 wielką kulę, misę okryj ścierką. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyruszane drożdżowe ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym mąką w kształt okręgu o średnicy 25 cm.
- Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niech pierwszy okręć ciasta drożdżowego i rozsmaruj po nim 1/3 przygotowanej masy makowo – bakaliowej. Przykryć kolejnym plackiem i powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie. Wierzch zwieńczyć ostatnim krążkiem ciasta już bez masy.
- Makowiec ponacinaj wokół równomiernie nożem 16 razy, nie docinając do środka – w ten sposób powstanie upragniony kształt makowej gwiazdy. Każde 2 sąsiadujące ze sobą przecięte fragmenty okręcić wokół własnej osi zwracając je ku sobie, na końcu skleić ze sobą.
- Gwiazdę drożdżową okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
- LUKIER
- Cukier puder rozmieszaj z wrzącą wodą, natychmiast płynną polewą skrop jeszcze ciepłą (nie gorącą) drożdżową makówkę. Posyp ziarenkami słodkiego czerwonego granatu. Pozostaw do zastygnięcia.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Drożdżowa strucla z kakao i cynamonemSłodka chałka z maślaną kruszonką
Tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie
Ciasto francuskie z szynką i serem mozzarella
Ciasto francuskie z kremowym serkiem i pomidorkami
Piegusek z musem borówkowym w galaretce
Prezentuje się zjawiskowo!!!