Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem

Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem

Iście świąteczna bożonarodzeniowa odsłona świątecznej makówki. Bardziej uroczystej wersji nie da się już stworzyć. Drożdżowa zawijanka z masą makową i bakaliami uformowana w kształt betlejemskiej gwiazdy. Udekorowana olbrzymią ilością słodkiego lukru i czerwonymi ziarenkami granatu. Zachwycająca i zjawiskowa drożdżówka makowa.

Drożdżowa makówka w formie świątecznej gwiazdy

Drożdżowa makówka w formie świątecznej gwiazdy

5.0 z 10 głosów
Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

16

porcji
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

30

min.
Kalorie

190

kcal

Drożdżowa makówka w kształcie świątecznej gwiazdy betlejemskiej. Bożonarodzeniowe ciasto z masą makową, miodem i bakaliami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 250 ml letniego mleka

  • 50 g białego cukru

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant

  • 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania ciasta przy wałkowaniu

  • 1 jajko z chowu ściółkowego

  • 50 g masła roztopionego, ostudzonego

  • NADZIENIE MAKOWE
  • 200 g mielonego maku

  • 50 g płynnego miodu naturalnego (lipowego lub wielokwiatowego)

  • 50 g masła

  • 30 g cukru trzcinowego, drobnego

  • 20 g rodzynek

  • 40 g orzechów włoskich

  • 20 g migdałów blanszowanych

  • POLEWA
  • 1 roztrzepane żółtko + 1 łyżka mleka

  • 200 g cukru pudru

  • 5 łyżek wrzącej wody

  • 1 owoc granatu


Sposób przygotowania:

  • MASA MAKOWA
  • Mak zalej wrzącą wodą nieco ponad poziom ziarenek, przykryj pokrywką i odstaw pod przykryciem do całkowitego wystudzenia (1 – 2 godzin). Zaparzony mak odcedź przelewając przez ściereczkę lub gazę bawełnianą, dobrze odciśnij z płynu.
  • Jeśli używasz niezmielonego maku, w pierwszej kolejności zmiel go w maszynce do mielenia mięsa 3 – krotnie na drobnym siteczku. Masło rozpuść razem z cukrem i przestudź.
  • Bakalie posiekaj drobniej nożem, po czym przełóż je do maku. Dodaj płynny miód i masło z cukrem, wymieszaj starannie tworząc jedną całość.
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego: w ciepłym mleku rozpuść 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone w palcach świeże drożdże. Rozmieszaj do połączenia i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do uaktywnienia.
  • Resztę mąki przesiej przez sito wprost do misy i wymieszaj z pozostałą ilością białego cukru. Wbij całe jajko, wlej aktywny drożdżowy rozczyn i wyrób ciasto, pod koniec zagniatania dodaj wystudzone masło. Z ciasta uformuj 1 wielką kulę, misę okryj ścierką. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyruszane drożdżowe ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym mąką w kształt okręgu o średnicy 25 cm.
  • Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niech pierwszy okręć ciasta drożdżowego i rozsmaruj po nim 1/3 przygotowanej masy makowo – bakaliowej. Przykryć kolejnym plackiem i powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie. Wierzch zwieńczyć ostatnim krążkiem ciasta już bez masy.
  • Makowiec ponacinaj wokół równomiernie nożem 16 razy, nie docinając do środka – w ten sposób powstanie upragniony kształt makowej gwiazdy. Każde 2 sąsiadujące ze sobą przecięte fragmenty okręcić wokół własnej osi zwracając je ku sobie, na końcu skleić ze sobą.
  • Gwiazdę drożdżową okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
  • LUKIER
  • Cukier puder rozmieszaj z wrzącą wodą, natychmiast płynną polewą skrop jeszcze ciepłą (nie gorącą) drożdżową makówkę. Posyp ziarenkami słodkiego czerwonego granatu. Pozostaw do zastygnięcia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Jeden komentarz

  1. Milołajka

    Prezentuje się zjawiskowo!!!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*