Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem

Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem

Iście świąteczna bożonarodzeniowa odsłona świątecznej makówki. Bardziej uroczystej wersji nie da się już stworzyć. Drożdżowa zawijanka z masą makową i bakaliami uformowana w kształt betlejemskiej gwiazdy. Udekorowana olbrzymią ilością słodkiego lukru i czerwonymi ziarenkami granatu. Zachwycająca i zjawiskowa drożdżówka makowa.

Drożdżowa makówka w formie świątecznej gwiazdy

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

16

porcji
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

30

min.
Kalorie

190

kcal

Drożdżowa makówka w kształcie świątecznej gwiazdy betlejemskiej. Bożonarodzeniowe ciasto z masą makową, miodem i bakaliami.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 250 ml letniego mleka

  • 50 g białego cukru

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant

  • 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania ciasta przy wałkowaniu

  • 1 jajko z chowu ściółkowego

  • 50 g masła roztopionego, ostudzonego

  • NADZIENIE MAKOWE
  • 200 g mielonego maku

  • 50 g płynnego miodu naturalnego (lipowego lub wielokwiatowego)

  • 50 g masła

  • 30 g cukru trzcinowego, drobnego

  • 20 g rodzynek

  • 40 g orzechów włoskich

  • 20 g migdałów blanszowanych

  • POLEWA
  • 1 roztrzepane żółtko + 1 łyżka mleka

  • 200 g cukru pudru

  • 5 łyżek wrzącej wody

  • 1 owoc granatu


Sposób przygotowania:

  • MASA MAKOWA
  • Mak zalej wrzącą wodą nieco ponad poziom ziarenek, przykryj pokrywką i odstaw pod przykryciem do całkowitego wystudzenia (1 – 2 godzin). Zaparzony mak odcedź przelewając przez ściereczkę lub gazę bawełnianą, dobrze odciśnij z płynu.
  • Jeśli używasz niezmielonego maku, w pierwszej kolejności zmiel go w maszynce do mielenia mięsa 3 – krotnie na drobnym siteczku. Masło rozpuść razem z cukrem i przestudź.
  • Bakalie posiekaj drobniej nożem, po czym przełóż je do maku. Dodaj płynny miód i masło z cukrem, wymieszaj starannie tworząc jedną całość.
  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • Rozpocznij od przygotowania zaczynu drożdżowego: w ciepłym mleku rozpuść 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone w palcach świeże drożdże. Rozmieszaj do połączenia i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do uaktywnienia.
  • Resztę mąki przesiej przez sito wprost do misy i wymieszaj z pozostałą ilością białego cukru. Wbij całe jajko, wlej aktywny drożdżowy rozczyn i wyrób ciasto, pod koniec zagniatania dodaj wystudzone masło. Z ciasta uformuj 1 wielką kulę, misę okryj ścierką. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyruszane drożdżowe ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na blacie podsypanym mąką w kształt okręgu o średnicy 25 cm.
  • Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niech pierwszy okręć ciasta drożdżowego i rozsmaruj po nim 1/3 przygotowanej masy makowo – bakaliowej. Przykryć kolejnym plackiem i powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie. Wierzch zwieńczyć ostatnim krążkiem ciasta już bez masy.
  • Makowiec ponacinaj wokół równomiernie nożem 16 razy, nie docinając do środka – w ten sposób powstanie upragniony kształt makowej gwiazdy. Każde 2 sąsiadujące ze sobą przecięte fragmenty okręcić wokół własnej osi zwracając je ku sobie, na końcu skleić ze sobą.
  • Gwiazdę drożdżową okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
  • LUKIER
  • Cukier puder rozmieszaj z wrzącą wodą, natychmiast płynną polewą skrop jeszcze ciepłą (nie gorącą) drożdżową makówkę. Posyp ziarenkami słodkiego czerwonego granatu. Pozostaw do zastygnięcia.

Jeden komentarz

  1. Milołajka

    Prezentuje się zjawiskowo!!!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*