Roszponka

Roszponka to gatunek rośliny jednorocznych lub dwuletnich z rodziny kozłkowatych. Powstaje w Europie, Azji Mniejszej i Afryce Północnej. W Polsce walory odżywcze roszponki znalazły uznanie dopiero na początku XX wieku. Ma jadalne, drobne, ciemnozielone liście o delikatnej strukturze. Smak jest delikatny z subtelną nutą orzechowego aromatu.

Zawiera witaminy A i C, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Stanowi doskonałą propozycję dla osób odchudzających się i dla cukrzyków, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Roszponka wspomaga funkcjonowanie wzroku, może zapobiegać chorobom serca i rozwojowi nowotworów, ma właściwości odmładzające, chroni przed starzeniem, oczyszcza organizm z toksyn, wspiera pracę układu pokarmowego, wykazuje działanie uspokajające oraz jest zalecana w diecie osób chorych na dnę moczanową.

Roszponkę można jeść na surowo lub gotowaną lub duszoną. Pasuje do kanapek, sałatek, surówek oraz koktajli. Jest także świetnym elementem dekoracyjnych dań.

Polecane przepisy z roszponką: