Przepis | Strona główna | Sałatki | Mix sałat z miodowym vinegret
Mix sałat z miodowym vinegret

Mix sałat z miodowym vinegret

Świeży mix młodych listków sałat: rukoli, roszponki, baby szpinaku, czerwonej sałaty baby jest bazą do stworzenia fantastycznych, orzeźwiających sałatek. Sałatki na bazie młodych listków możesz zaserwować na śniadanie z chrupiącą grzanką, jako dodatek do dań obiadowych, do tłustej kiełbaski z grilla. Wszystko zależy od dodatków jakimi uraczysz mix sałat, a wariantów jest całe mnóstwo i jeszcze więcej. W dzisiejszej propozycji zagościły różnokolorowe pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, à la feta, mozzarella i prażone orzeszki piniowe. Całość skąpana w orzeźwiającym dressingu zwanym miodowym sosem winegret z dodatkiem soku z cytryny. Brzmi rozkosznie i dokładnie tak samo wszystko razem smakuje, w dodatku w przezroczystej misie prezentuje się bajecznie.

Lekka sałatka pomidorkami, fetą, mozzarellą i miodowym vinegret

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

10

min.
Kalorie

90

kcal

Orzeźwiający mix sałat z pomidorkami, fetą i mozzarellą oraz lekkim dressingiem z miodowego vinegret. Świeża sałatka z sosem winegret.

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, baby szpinak, młoda botwinka)

  • 200 g pomidorków koktajlowych, różnych

  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju

  • 150 g mozzarelli w mini kuleczkach

  • pół opakowania sera à la feta Favita

  • 50 g orzeszków pinii

  • MIODOWY VINEGRET
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 1/2 dorodnej cytryny

  • 1 łyżka miodu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy miodowej

  • sól i mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Mix sałat przepłucz chłodną wodą, wyłóż na ręcznik papierowy i poczekaj aż całkowicie obcieknie z wody. Inaczej sałata nie zachowa jędrności i szybko zmięknie po wymieszaniu sałatki.
  • Pomidorki koktajlowe i mini kulki mozzarelli pokrój na połówki. Fetę postaraj się pokroić w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki.
  • Na patelni bez dodatku tłuszczu zarumień orzeszki piniowe, uważaj bo szynko lubią się przypalić i tym samym zgorzknieć. Odstaw je na bok aż całkowicie ostygną.
  • Wszystkie przygotowane składniki przełóż do dużej plastikowej misy, w której łatwo będzie wymieszać sałatkę. Proponuję nie mieszać sałatki w docelowej misie sałatkowej, gdyż podczas mieszania cała się pobrudzi i będzie nieestetycznie prezentowała się.
  • Z oliwy, soku wyciśniętego z cytryny, miodu naturalnego, musztardy miodowej, soli i pieprzu przygotuj miodowy dressing. Polej nim sałatkę świeżo przed podaniem, delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę przełóż do ozdobnej misy sałatkowej.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Pamiętaj by sałatkę przygotować na świeżo, praktycznie przed samym jej podaniem. W innym wypadku delikatnie liście sałat szybko zwiędną i całość zamieni się w nieestetyczną papkę.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image