Sandacz to gatunek ryby okoniokształtnej i słodkowodnej z rodziny okoniowatych. Występuje w jeziorach, zbiornikach zaporowych, średnich i dużych nizinnych rzekach oraz w płytkich wodach przybrzeżnych Bałtyku. Mięso jest niezbyt ścisłe, delikatne i chude, a smak często określany jest jako maślany.
Zawiera kwasy omega-3,tłuszcz, witaminę A, E, D i B12 oraz selen,potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Jest lekkostrawny o niewielkiej ilości cholesterolu. Podnosi odporność, dba o kości, działa antynowotworowo, chroni przed miażdżycą, udarem,anemia, zawałem serca i depresją, zwalcza stany zapalne i wspomaga mineralizację kości, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega chorobom krążenia, wspomaga system immunologiczny, wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i narządu wzroku, reguluje pracę tarczycy i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Sandacz to doskonała propozycja dla osób odchudzających się i wegetarian.
Ryba nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia, pieczenia i gotowania. Smaczny jest faszerowany warzywami, warto włączyć go do zapiekanek, risotto i rolad. Można przyrządzić także pikantną zupę rybną.