Ser pleśniowy

Ser pleśniowy to gatunek sera wytwarzanego z mleka i podpuszczki. Mogą być porastane niebieską, zieloną lub białą pleśnią. Tego typu ser za pomocą podpuszczki jest ścinany, a następnie poddawany procesowi dojrzewania. Dopiero na tym etapie, dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni, nabierają swojego wyjątkowego charakteru.

Pleśń obecna na serze zasadniczo wpływa na smak, aromat, barwę i konsystencję sera. Pełni też funkcje konserwujące i przeciwbakteryjne, przedłużając trwałość produktu. Jest tłusty i wysokokaloryczny. Zawiera witaminy A, D, E i K, witaminy z grupy B oraz fosfor, magnez, potas, sód i wapń. Ser pleśniowy odpowiada za prawidłową pracę mięśnia sercowego, niweluje stres i zmęczenie,wzmacnia kości, utrzymuje optymalne ciśnienie tętnicze krwi, przyspiesza metabolizm oraz poprawia wzrok. Sery pleśniowe można jeść jako samodzielne przekąski czy przystawki lub dodawać na przykład do koreczków.

Można je podawać z warzywami (na przykład z pomidorami), owocami i krakersami bądź bagietkami. Idealnie pasują do nich winogrona, figi, porzeczki, brzoskwinie czy truskawki, a także konfitury i dżemy. Ser pleśniowy można również grillować, smażyć (np. w panierce) oraz zapiekać. Sery pleśniowe wykorzystuje się często jako dodatki do zup, zapiekanek, pizzy, sosów, makaronów, kanapek.

Z czym podawać ser pleśniowy?