Przepis | Strona główna | Dania główne | Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym
Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym

Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym

Niebanalne połączenie gruszki i sera ze srebrną pleśnią. Naleśniki zapieczone w piekarniku z wyjątkowym, wytrawnym nadzieniem gruszkowo – serowym. Wykwintne połączenie farszu w naleśnikach serwowanych na ciepło.

Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym

Zapiekane naleśniki z gruszką i serem pleśniowym

5 z 15 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

12

naleśników
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

310

kcal

Zapieczone w piekarniku wytrawne naleśniki z gruszką i serem ze srebrną pleśnią. Gruszkowo serowe naleśniki na ciepło.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • ZAPIEKANE NALEŚNIKI
  • 4 4 jajka od kur z wolnego wybiegu

  • 300 g 300 mąki pszennej tortowej

  • 500 ml 500 letniego mleka

  • 250 ml 250 wody

  • 2 łyżki 2 roztopionego masła, ostudzonego

  • szczypta soli

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

  • FARSZ Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
  • 4 4 dojrzałe zielone gruszki

  • 2 łyżki 2 płynnego miodu

  • 100 g 100 sera ze srebrną pleśnią lub niebieską

  • 100 g 100 kremowego serka Philadelphia lub Almette

  • 10 plasterków 10 salami z otoczką z pieprzu


Sposób przygotowania:

  • ZAPIEKANE NALEŚNIKI
  • Całe jajka rozbij mikserem, lekko je napowietrzając. Wlej mleko, wodę oraz płynne masło. Wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną i szczyptę soli. Zmiksuj mikserem do gładkości.
  • Patelnię naleśnikową przesmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w maśle klarowanym i mocno rozgrzej. Cienką warstwę oleju nakładaj każdorazowo przed smażeniem kolejnego naleśnika.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej 1 chochlę naleśnikowej masy, ciasto rozprowadź równomiernie po całej powierzchni patelni. Naleśniki smaż z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.
  • FARSZ Z GRUSZKĄ I PLEŚNIOWYM SEREM
  • Do miski przełóż kremowy serek (Philadelphia lub Almette śmietankowy) i płynny miód. Pokrusz w palcach ser pleśniowy.
  • Gruszki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze cząstki. Ser salami pokrój w kostkę lub w paseczki.
  • Wszystkie wymienione składniki nadzienia przemieszaj ze sobą. Posmaruj farszem naleśniki, zwiń w rulony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni na 20 – 30 minut.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*