Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Ciasto francuskie z figami i serem camembert
Ciasto francuskie z figami i serem camembert

Ciasto francuskie z figami i serem camembert

Sakiewki z ciasta francuskiego zapieczone z figami i serem camembert, z subtelnym dodatkiem pokruszonych orzechów włoskich i miodu. Rarytas wśród przekąsek i przystawek. Ser camembert podczas pieczenia delikatnie się rozpływa i otula słodkie figi.

Ciasto francuskie ze świeżymi figami i serem camembert

5 od 8 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PrzekąskaKuchnia: FranuskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

210

kcal

Błyskawiczna i zarazem egzotyczna przekąska z ciasta francuskiego pieczonego z figami i serem camembert. Nuta orzechowa + odrobina miodu.

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie z Lidla)

  • 2 świeże figi

  • 100 g sera Camembert President

  • garść pokruszonych orzechów włoskich

  • 50 ml płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  • Rulon ciasta francuskiego rozwiń i pokrój w mniejsze kwadraty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W między czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Na każdym kwadracie z ciasta połóż plasterek sera camembert i plaster świeżej figi.
  • Następnie udekoruj okruszkami orzechów włoskich i skrop miodem.
  • Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w nim przekąski przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeden komentarz

  1. najlepsza przekąska z serem canembert

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*