Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Serek homogenizowany

Serek homogenizowany

Serek homogenizowany to produkt mleczarski wytwarzany z twarogu, zazwyczaj uszlachetniony śmietanką, zaliczany do niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Twaróg uzyskuje się z mleka odtłuszczonego, które poddaje się koagulacji kwasowo-podpuszczkowej.

Produkcja serków homogenizowanych polega na wirówkowej metodzie oddzielania skrzepu od serwatki. W taki sposób powstaje rozbita masa twarogowa, którą miesza się z pasteryzowaną śmietanką i (ewentualnymi) różnymi dodatkami smakowymi. Zawiera witaminy A, D, K i A oraz wapń i białko. Wspiera proces widzenia, zapobiega osteoporozie, reguluje ciśnienie krwi,zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych, odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci oraz wspiera organizm. Serek homogenizowany ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Może być wykorzystany jako osobny posiłek – z dodatkiem owoców, płatków zbożowych, ziół i warzyw. Jest także idealnym produktem do przygotowania dietetycznych deserów, np. serników na zimno, puddingów, tiramisu w wersji dietetycznej po różnego rodzaju placuszki, naleśniki i ciasta.

Do czego wykorzystać serek homogenizowany?