Jeśli chociaż raz odwiedziłeś restaurację Cinnabons z cynamonowymi bułeczkami i wypiekami, zrozumiesz moją słabość do tej słodkości. Zapach cynamonowych rollsów roznosi się nie tylko po całej kuchni, ale też po domu. Słodka i korzenna woń, miękkie i puszyste bułki z kremową polewą.
Cynamonowe rollsy bułeczki à la Cinnabons
10
porcje30
min.20
min.300
kcalBułeczki cynamonowe à la Cinnabons z gęstą, kremową polewą z serka Philadelphia. Cynamonowe rollsy z nadzieniem z cynamonu i brązowego cukru.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO NA BUŁKI
500 g 500 mąki pszennej tortowej
7 g 7 suchych drożdży lub 20 g mokrych
2 2 jajka mniejsze
1 szklanka 1 letniego mleka
60 g 60 zwykłego cukru
60 g 60 roztopionego, płynnego masła
szczypta soli
- NADZIENIE CYNAMONOWE
100 g 100 cukru do wypieków
100 g 100 cukru trzcinowego drobnego
3 łyżki 3 mielonego cynamonu
50 g 50 rozpuszczonego masła
- POLEWA FILADELFIA
200 g 200 kremowego serka Philadelphia lub Almette
2 łyżki 2 cukru pudru
Sposób przygotowania:
- CIASTO
- Mąkę przesiej przez sito. Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól i suche drożdże wymieszaj. W przypadku suchych drożdży zrób najpierw rozczyn.
- Z suchych składników uformuj kopkę i wydrąż w niej dołek. Wbij do niego jajka. Zagniataj ciasto, stopniowo wlewając letnie mleko i roztopione, ostudzone mało.
- Z ciasta uformuj kulę. Włóż do dużej misy, przykryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 100 minut, do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
- Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkowuj na kształt prostokątu.
- NADZIENIE CYNAMONOWE
- Ciasto posmaruj po całej powierzchni płynnym, przestudzonym masłem. Posyp cukrem i cynamonem. Przykryj przezroczystą folią spożywczą i kilkakrotnie przejedź wałkiem, wbijając w ciasto kryształki posypki.
- Następnie zwiń wzdłuż krótszego brzegu w roladę. Pokrój na mniej więcej 10 kawałków około 3 – centymetrowej grubości.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia – ułóż je tak by ślimaki z nadzieniem znalazły się na spodzie i na wierzchu. Będą się stykać bokami. Odstaw na 30 minut do ponownego rośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim rollsy przez 20 minut.
- POLEWA Z KREMOWEGO SERKA
- Kremowy serem Philadelphia lub Almette zmiksuj z cukrem pudrem. Cynamonowe ślimaki wysmaruj kremem po upieczeniu i lekkim przestudzeniu.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Bułeczki cynamonowe – cinnamon rollsCiasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto ze śliwkami
Proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami