Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Cynamonowe rollsy bułeczki à la Cinnabons
Cynamonowe rollsy bułeczki à la Cinnabons

Cynamonowe rollsy bułeczki à la Cinnabons

Jeśli chociaż raz odwiedziłeś restaurację Cinnabons z cynamonowymi bułeczkami i wypiekami, zrozumiesz moją słabość do tej słodkości. Zapach cynamonowych rollsów roznosi się nie tylko po całej kuchni, ale też po domu. Słodka i korzenna woń, miękkie i puszyste bułki z kremową polewą.

Cynamonowe rollsy bułeczki à la Cinnabons

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Średnie
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

300

kcal

Bułeczki cynamonowe à la Cinnabons z gęstą, kremową polewą z serka Philadelphia. Cynamonowe rollsy z nadzieniem z cynamonu i brązowego cukru.

Składniki:

  • CIASTO NA BUŁKI
  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 7 g suchych drożdży lub 20 g mokrych

  • 2 jajka mniejsze

  • 1 szklanka letniego mleka

  • 60 g zwykłego cukru

  • 60 g roztopionego, płynnego masła

  • szczypta soli

  • NADZIENIE CYNAMONOWE
  • 100 g cukru do wypieków

  • 100 g cukru trzcinowego drobnego

  • 3 łyżki mielonego cynamonu

  • 50 g rozpuszczonego masła

  • POLEWA FILADELFIA
  • 200 g kremowego serka Philadelphia lub Almette

  • 2 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

  • CIASTO
  • Mąkę przesiej przez sito. Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól i suche drożdże wymieszaj. W przypadku suchych drożdży zrób najpierw rozczyn.
  • Z suchych składników uformuj kopkę i wydrąż w niej dołek. Wbij do niego jajka. Zagniataj ciasto, stopniowo wlewając letnie mleko i roztopione, ostudzone mało.
  • Z ciasta uformuj kulę. Włóż do dużej misy, przykryj bawełnianą ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 100 minut, do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkowuj na kształt prostokątu.
  • NADZIENIE CYNAMONOWE
  • Ciasto posmaruj po całej powierzchni płynnym, przestudzonym masłem. Posyp cukrem i cynamonem. Przykryj przezroczystą folią spożywczą i kilkakrotnie przejedź wałkiem, wbijając w ciasto kryształki posypki.
  • Następnie zwiń wzdłuż krótszego brzegu w roladę. Pokrój na mniej więcej 10 kawałków około 3 – centymetrowej grubości.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia – ułóż je tak by ślimaki z nadzieniem znalazły się na spodzie i na wierzchu. Będą się stykać bokami. Odstaw na 30 minut do ponownego rośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim rollsy przez 20 minut.
  • POLEWA Z KREMOWEGO SERKA
  • Kremowy serem Philadelphia lub Almette zmiksuj z cukrem pudrem. Cynamonowe ślimaki wysmaruj kremem po upieczeniu i lekkim przestudzeniu.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*