Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Puszyste amerykańskie naleśniki pancakes z USA
Puszyste amerykańskie naleśniki pancakes prosto z USA

Puszyste amerykańskie naleśniki pancakes z USA

Co kojarzy nam się z kuchnią Stanów Zjednoczonych? Jedni przytoczą tu fast food, hamburgery czy też grillowane żeberka. Innym na myśl przyjdzie amerykańska restauracja przy drodze ekspresowej, gdzie kelnerka dolewa nam kawę bez pytania a na stole lądują pyszne puszyste naleśniki pankace. I na te właśnie naleśniki chcemy przedstawić przepis.

Naleśniki amerykańskie różnią się od tych naszych, polskich tym, że są grube i pulchne. U nas dobry naleśnik to najbardziej cienki naleśnik. W przeciwieństwie do nich, najlepszy amerykański naleśnik to najbardziej pulchny i puszysty naleśnik. Podpowiemy jak takie pyszne pancakes zrobić.

Puszyste amerykańskie naleśniki pancakes z USA

Puszyste amerykańskie naleśniki pancakes z USA

5 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ŚniadaniaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

25

min.
Gotowanie

2

min.
Kalorie

225

kcal

Smak ameryki w najpyszniejszym wydaniu. Amerykańskie pancakes z sosem waniliowym i owocami. Naleśniki rodem z USA

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 4 4 jajka rozmiar M

  • 1 łyżka 1 cukru

  • 15 g 15 cukru wanilinowego

  • 40 g 40 masła

  • 200 ml 200 mleka

  • 1,5 szklanki 1,5 mąki pszennej

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • 1 szczypta 1 sody oczyszczonej

  • 2 szczypty 2 soli

  • 100 g 100 masła do smażenia naleśników

  • SOS DO PANCAKES
  • 1 1 serek homogenizowany waniliowy lub inny ulubiony

  • 1 1 mały jogurt naturalny

  • 1 łyżka 1 cukru pudru

  • Owoce do wyboru (truskawki, borówki, maliny)


Sposób przygotowania:

  • Oddzielamy żółtka od białek jajek.
  • Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do roztartych żółtek 40 g roztopionego masła. Dodajemy 200 ml mleka o temperaturze pokojowej. Dodajemy do powyższego mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz sodę i sól.
  • Ubijamy na sztywną pianę białka jajek i całość łączymy nie mieszając intensywnie aby zachować pulchność.
  • Przygotowujemy sos do polania naleśników. Jogurt, serek homogenizowany i cukier puder łączymy razem i mieszamy.
  • Klarujemy niewiele masła na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki. Naleśniki smażymy na patelni z obu stron aż do uzyskania złoto – brązowego koloru. Co drugi naleśnik dodajemy odrobinę masła, aby cały czas utrzymywać zawartość masła na patelni.
  • Naleśniki ustawiamy w stosie jeden na drugim. Polewamy przygotowanym sosem a na górę sypiemy ulubione owoce. Smacznego

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

4 komentarze

  1. americangirl

    Miałam okazję próbować w Ameryce i te są tak samo smaczne! świetny przepis

  2. fryderykamaj

    wyszło pysznie!!!

  3. najlepsze śniadanie na świecie!!!

  4. LilaSmakuje

    Nasze dzieci uwielbiają śniadania na słodko! Będziemy testować ten przepis na kwarantannowe śniadania.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*