Słonecznik

Słonecznik to to roślina jednoroczna należąca do rodziny astrowatych. Uprawiany w celach spożywczych, jest większy od gatunków ozdobnych. Nasiona słonecznika, które spożywamy, są małe i najlepiej smakują, gdy są jedzone z lekko zabarwionych na szarobrązowy kolor łusek.

Pestki zawierają witaminy A, B i D oraz cynk, potas, wapń i żelazo. Są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi,chronią przed chorobami nowotworowymi i serca, pomagają w walce z miażdżycą, poprawiają jakość plemników, neutralizują wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się skóry oraz regulują pracę układu pokarmowego. Są wysokokaloryczne, dlatego n8e są polecane w diecie odchudzającej. Ziarna słonecznika mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są na tyle smaczne, że można jeść je same, bez żadnych obróbek. Możemy je również smażyć (bez tłuszczu) i odpowiednio doprawić np. odrobiną soli.

Sprawdzają się w roli dodatków do musli, owsianek, sałatek, panierki do mięs i ryb, a więc do dań na słodko i na słono. Można je też zmielić na pastę kanapkową lub wykorzystać w roli bazy do chałwy lub hummusu.

Słonecznik świetnie służy jako dodatek: