Przepis | Strona główna | Dania główne | Salmagundi. Przepis na pirackie danie. Aarrgghh!
Salmagundi. Przepis na pirackie danie. Aarrgghh!

Salmagundi. Przepis na pirackie danie. Aarrgghh!

Kiedy po raz pierwszy zaczęłam badać, co tak naprawdę jedzą piraci podczas swoich długich podróży, doszłam do wniosku, że prawdopodobnie bylibyśmy bardzo chorzy, gdybyśmy odtworzyli to samo jedzenie.

Piraci pili dużo piwa i rumu, bo dłużej zachowuje świeżość. Był też typowo morski biszkopt lub tak zwany hardtack, który był twardym ciastkiem bez smaku, który trzeba było namoczyć w wodzie (albo rumie), aby go przegryźć.

Znaleźliśmy jednak przepis na tradycyjną potrawę, która była typowo podawana na statkach w XVII wieku. To przysmak piratów czyli Salmagundi. Piraci byli często majętni, nie stronili od przyjemności w tym przyjemności jedzenia. Załoga często wręcz domagała się pysznych posiłków. I to danie było na to receptą.

Salmagundi. Przepis na pirackie danie

Salmagundi. Przepis na pirackie danie

5 z 18 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PirackaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

45

min.
Kalorie

270

kcal

Salmagundi zasadniczo oznacza sałatkę lub mieszankę różnych produktów spożywczych. Żywność zwykle znajdująca się na tym talerzu to wędliny, ryby, owoce i warzywa. Kilka tradycyjnych przepisów wymaga nawet mięsa żółwia. Tego ostatniego sobie podarujemy w tym przepisie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • Grillowane krewetki
  • 10 szt. 10 dużych krewetek w skorupce

  • 2 ząbki 2 czosnku posiekanego drobno

  • Sól i pieprz

  • Oliwa z oliwek

  • 1/2 średniej 1/2 cytryny

  • Gotowana pierś z kurczaka
  • 1 podwójna 1 pierś z kurczaka

  • 1 duża 1 marchewka pokrojona w kostkę

  • 1 średni 1 seler pokrojony w kostkę

  • 2 gałązki 2 tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)

  • 2 ząbki 2 czosnku przeciśnięte przez prasę lub posiekane drobno

  • 1 łyżeczka 1 soli – oczywiście morskiej

  • Dodatkowo
  • 2 jajka 2 duże rozmiar L

  • 2 garście 2 oliwek marynowanych

  • 2 garście 2 winogron

  • 2 garście 2 pomidorków koktajlowych

  • 16 plastrów 16 szynki parmeńskiej

  • Zielenina do wyboru (rukola, sałata, mix sałat)

  • 1 garść 1 orzechów (pistacje, włoskie, laskowe, mix) i ewentualnie słonecznik


Sposób przygotowania:

  • Włóż kurczaka, marchewkę, seler, tymianek, czosnek i sól do średniego rondla. Zalej 1 wody i umieść na średnim ogniu. Doprowadź do delikatnego gotowania na wolnym ogniu i pozwól mu gotować się przez około 20 minut (w zależności od wielkości piersi z kurczaka), aż będzie ugotowany lub temperatura wewnętrzna osiągnie 65C. Jeśli nie wiesz, czy mięso już jest zrobione, możesz przekroić w trakcie aby zerknąć w środek. Ostudź przed pokrojeniem i pokrój w kostkę.
  • W przypadku grillowanych krewetek po prostu wrzuć krewetki do posiekanego czosnku, odrobiny oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Podgrzej żeliwny grill, aż będzie gorący i grilluj krewetki aż do zrobienia (około 5-7min). Ewentualnie krewetki można usmażyć na patelni.
  • Jajka na półmiękko są niezwykle proste w przygotowaniu. Umieść jajka w garnku z wystarczającą ilością wody, aby je przykryć. Doprowadź jajka do wrzenia i natychmiast wyłącz ogień. Pozostaw jajka w gorącej wodzie na 6 minut, a następnie przełóż je do zimnej wody. Obierz i przekrój na pół.
  • Ułóż owoce, kurczaka, krewetki i pomidory na dużym półmisku. Dodaj połówki jajka, obsyp pomidorkami, oliwkami, winogronami, zieleniną i innymi owocami oraz orzechami, które chcesz dodać. Kompozycja według uznania. Wszystko można zrosić oliwą.

Uwagi:

  • W Salmagundi stosowano wiele różnych owoców. Od brzoskwiń poprzez mango, pokrojony w kostkę arbuz po ananasy. Eksperymentuj!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Nigdy nie zagłębiałam się ani tym bardziej nie słyszałam o kuchni pirackiej. Bardzo inspirujące danie i ciekawostka w jednym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*