Śmietana

Śmietana to inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej przy pomocy czystych kultur maślarskich, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu.ma gęstszą konsystencję i często jest homogenizowana.

Może mieć kwaśny, lekko słony i serowy posmak. Na sklepowych półkach dostępna jest śmietana o zawartości 9%, 12%, 18%, 22% i 30% tłuszczu. Zawiera pełnowartościowe białko, tłuszcz witaminy A, D i E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez, cynk, selen, sód i potas. Jest produktem wysokokalorycznym i o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, co może nieść ryzyko negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Śmietanę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do potraw. Dobrze sprawdza się w formie dodatku do sałatek, surówek, mizerii, bazy dipów i sosów.

Często jest podawana z pieczonymi ziemniakami, plackami ziemniaczanymi i pierogami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Dodaje się ją również do zabielania zup, sosów oraz gulaszów.

Przepis na danie ze śmietaną: