Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ptysie nadziewane bitą śmietaną
Ptysie nadziewane bitą śmietaną

Ptysie nadziewane bitą śmietaną

Miękkie ciastka ptysiowe z delikatnym, puszystym nadzieniem z bitej śmietanki. Nie za słodkie, gdyż samo ciasto parzone nie zawiera dodatku cukru. Niewielka ilość słodyczy jest wyczuwalna jedynie w śmietankowym kremie.

Ptysie nadziewane bitą śmietaną

5 z 15 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

310

kcal

Ptysie z ciasta parzonego ze śmietankowym nadzieniem. Smaczna przekąska z niewielką ilością cukru. Miękkie i puszyste ptysie śmietankowe.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO PARZONE
  • 4 4 jajka

  • 1 szklanka 1 mąki pszennej

  • 1 szklanka 1 wody

  • 150 g 150 masła

  • KREM ŚMIETANKOWY
  • 500 ml 500 schłodzonej śmietanki 30 %

  • 4 łyżki 4 cukru pudru

  • 2 opakowania 2 śmietan FIX


Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść wodę i masło, podgrzewając doprowadź do rozpuszczenia tłuszczu i zagotowania się płynu.
  • Wsyp mąkę pszenną i mieszaj energicznie. Kiedy mąka się sparzy i ugotuje, zacznie odchodzić swobodnie od ścianek garnka. Wtedy zdejmij z palnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Do chłodnego ciasta parzonego wbijaj po 1 jajku, cały czas miksując. Kolejne jajko wbijaj dopiero po ujednoliceniu masy.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciśnij niewielkie okręgi za pomocą rękawa cukierniczego lub najzwyczajniej łyżką. Pamiętaj o zachowaniu większych odstępów, gdyż ciasta znacząco zwiększą swoją objętość. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Upieczone ptysie ostudź i przekrój na połówki.
  • BITA ŚMIETANA
  • Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier puder i FIX do śmietany – dzięki niemu śmietanka zachowa kształt i nie podejdzie wodą.
  • Spody ptysiów nadziej masą śmietanową i przykryj kapeluszem. Oprósz cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*