Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ptysie nadziewane bitą śmietaną
Ptysie nadziewane bitą śmietaną

Ptysie nadziewane bitą śmietaną

Miękkie ciastka ptysiowe z delikatnym, puszystym nadzieniem z bitej śmietanki. Nie za słodkie, gdyż samo ciasto parzone nie zawiera dodatku cukru. Niewielka ilość słodyczy jest wyczuwalna jedynie w śmietankowym kremie.

Ptysie nadziewane bitą śmietaną

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

25

min.
Kalorie

310

kcal

Ptysie z ciasta parzonego ze śmietankowym nadzieniem. Smaczna przekąska z niewielką ilością cukru. Miękkie i puszyste ptysie śmietankowe.

Składniki:

  • CIASTO PARZONE
  • 4 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka wody

  • 150 g masła

  • KREM ŚMIETANKOWY
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 opakowania śmietan FIX


Sposób przygotowania:

  • W rondelku umieść wodę i masło, podgrzewając doprowadź do rozpuszczenia tłuszczu i zagotowania się płynu.
  • Wsyp mąkę pszenną i mieszaj energicznie. Kiedy mąka się sparzy i ugotuje, zacznie odchodzić swobodnie od ścianek garnka. Wtedy zdejmij z palnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Do chłodnego ciasta parzonego wbijaj po 1 jajku, cały czas miksując. Kolejne jajko wbijaj dopiero po ujednoliceniu masy.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciśnij niewielkie okręgi za pomocą rękawa cukierniczego lub najzwyczajniej łyżką. Pamiętaj o zachowaniu większych odstępów, gdyż ciasta znacząco zwiększą swoją objętość. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Upieczone ptysie ostudź i przekrój na połówki.
  • BITA ŚMIETANA
  • Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier puder i FIX do śmietany – dzięki niemu śmietanka zachowa kształt i nie podejdzie wodą.
  • Spody ptysiów nadziej masą śmietanową i przykryj kapeluszem. Oprósz cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*