Miękkie ciastka ptysiowe z delikatnym, puszystym nadzieniem z bitej śmietanki. Nie za słodkie, gdyż samo ciasto parzone nie zawiera dodatku cukru. Niewielka ilość słodyczy jest wyczuwalna jedynie w śmietankowym kremie.
Ptysie nadziewane bitą śmietaną
Porcje
12
porcjiPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
25
min.Kalorie
310
kcalPtysie z ciasta parzonego ze śmietankowym nadzieniem. Smaczna przekąska z niewielką ilością cukru. Miękkie i puszyste ptysie śmietankowe.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- CIASTO PARZONE
4 4 jajka
1 szklanka 1 mąki pszennej
1 szklanka 1 wody
150 g 150 masła
- KREM ŚMIETANKOWY
500 ml 500 schłodzonej śmietanki 30 %
4 łyżki 4 cukru pudru
2 opakowania 2 śmietan FIX
Sposób przygotowania:
- W rondelku umieść wodę i masło, podgrzewając doprowadź do rozpuszczenia tłuszczu i zagotowania się płynu.
- Wsyp mąkę pszenną i mieszaj energicznie. Kiedy mąka się sparzy i ugotuje, zacznie odchodzić swobodnie od ścianek garnka. Wtedy zdejmij z palnika i pozostaw do ostudzenia.
- Do chłodnego ciasta parzonego wbijaj po 1 jajku, cały czas miksując. Kolejne jajko wbijaj dopiero po ujednoliceniu masy.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciśnij niewielkie okręgi za pomocą rękawa cukierniczego lub najzwyczajniej łyżką. Pamiętaj o zachowaniu większych odstępów, gdyż ciasta znacząco zwiększą swoją objętość. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
- Upieczone ptysie ostudź i przekrój na połówki.
- BITA ŚMIETANA
- Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier puder i FIX do śmietany – dzięki niemu śmietanka zachowa kształt i nie podejdzie wodą.
- Spody ptysiów nadziej masą śmietanową i przykryj kapeluszem. Oprósz cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Choux au craquelin – ptysie z kruszonką i mangoPtysie z kremem truskawkowym
Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem
Ptysie z porzeczkową pianką
Śniadaniowe parówki serdelki nadziewane serem
Ciasto francuskie z kremowym serkiem i pomidorkami