Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami
Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami

Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami

Pyszne chrupiące gofry z prawdziwą ubitą śmietanką i świeżymi owocami. Aż na samo wspomnienie tego deseru ślinka cieknie. Najsmaczniejsze gofry można zjeść na wakacjach w nadmorskich kurortach. Dlatego przygotowałam przepis na ten przysmak, przed sezonem wakacyjnym. Zanim wszyscy będą mieli okazję wyjechać na wymarzone wczasy i ich skosztować.

Gofry z tego przepisu są lekkie i chrupiące, nie uginają się pod ciężarem dodatków. Wafelki można dekorować wedle uznania, chociaż polecam wersję na bogato. Ubita słodka śmietanka z owocami lata i polewą!

Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami

Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami

4 z 32 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: Desery i wypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

155

kcal

Przepis na najlepsze gofry waflowe. Lekkie puszyste i chrupiące, nie uginają się pod ciężarem dodatków. Przepis na wakacyjny deser ze świeżymi owocami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA GOFRY
  • 2 szklanki 2 mąki pszennej

  • 2 2 jaja od szczęśliwych kur

  • 2 szklanki 2 mleka

  • 2 łyżki 2 drobnego cukru do wypieków

  • 1/3 szklanki 1/3 oleju

  • 1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • DO DEKORACJI
  • 200 ml 200 słodkiej śmietanki 30%

  • 3 łyżki 3 cukru pudru

  • świeże truskawki

  • poziomki

  • maliny

  • arbuz


Sposób przygotowania:

  • Najlepiej by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, wyciągnięte z lodówki 3 godziny wcześniej.
  • Białka ubijamy w misie miksera na sztywną piankę.
  • Pozostałe składniki zmiksować blenderem w osobnym naczyniu. Dodać do nich pianę z białek i wymieszać szpatułką, dzięki temu masa będzie napowietrzona a gofry puszyste i chrupiące.
  • Ciasto smażyć w rozgrzanej gofrownicy przez 3 minuty. Po usmażeniu wystudzić – najlepiej na stojąco by powierzchnia parowania była duża. Jeśli ułożymy gofry jeden na drugim, na płasko, staną się miękkie i gumowate.
  • DEKORACJA GOFRÓW
  • Bitą śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • Część owoców zmiksować z odrobiną cukru pudru, do powstania naturalnego sosu która będzie służyć jako polewa.
  • Gofry udekorować słodką śmietanką, pokrojonymi owocami i polewą.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. ManiaJedzenia

    Zdecydowanie najlepsze gofry jakie robiłam

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*