Sola

Sola to gatunek ryby z rodziny solowatych, zaliczana do grupy płastug. Występuje wzdłuż wybrzeży Europy od Morza Czarnego po Morze Północne. Dorasta do 70 cm długości i maksymalnie 3kg masy. Ma białe, delikatne mięso. Jest rybą chudą, o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu.

Zdecydowanie polecana jest osobom na diecie i odchudzającym się. Zawiera białko, niacynę, witaminę A, B6, B12 i D oraz selen, potas, fosfor, magnez, sód oraz wapń. Ryba ta wpływa na poprawę odporności organizmu, chroni czerwone krwinki przed działaniem wolnych rodników, ma działanie antynowotworowe, zapobiega leczeniu depresji oraz chorób układu krążenia oraz bierze udział w procesach metabolicznych i immunologicznych kości. Solę można piec, smażyć, dusić, gotować na parze oraz faszerować.

Może być wykorzystywana również jako baza do zupy rybnej albo jako dodatek do risotto. Sola na zimno sprawdzi się jako dodatek do sałatek warzywnych i zapiekanek. Nie kumuluje w swoim organizmie rtęci, co pozwala włączyć ją do diety kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Polecane przepisy na solę: