Szparagi to gatunek byliny z rodziny szparagowatych. Są niskokaloryczne- 100g to tylko 18 kcal oraz pożywne, bo zawierają sporo białka. Posiadają długie pędy z niewielkimi listkami w formie łusek. Mają wyśmienity, lekko gorzkawy smak. Są cennym źródłem witaminy C, K oraz witamin z grupy B, a także żelaza, potasu, magnezu, selenu, wapnia, beta-karotenu i fosforu.
Zwiększają krzepliwość krwi, zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych, poprawiają pracę układu pokarmowego, działają oczyszczająco i moczopędnie oraz pomagają przy nadciśnieniu. Mają właściwości antybiotyczne i przeciwnowotworowe, pomagają w walce z reumatyzmem i artretyzmem. Nie powinny być jedzone przez osoby z dną moczanową i chorobami nerek, ponieważ zawierają związki purynowe.
Ugotowane szparagi można podawać do sałatek, makaronów, pizzy, jajecznicy, jajek sadzonych i omletów. Pyszne są też zupy szparagowe. Mogą też stanowić zielony dodatek do wielu dań głównych z mięsa lub ryby. Można polać je sosem np. beszamelowym, koperkowym lub holenderskim.