Sałatka z młodymi szparagami i kulkami twarożku z zieleniną. Chrupiąca, delikatna, zdrowa, po prostu doskonała! Sprawdzi się na świetnie na śniadanie, ponieważ jej skład jest bardzo zbilansowany i różnorodny.
Sałatka ze szparagami i twarożkiem
4
porcje20
min.20
min.175
kcalSałatka o zbilansowanym i różnorodnym składzie. Bogactwo młodych chrupiących warzyw i kulki z twarożku i zieleniny. Sałatka doskonała na śniadanie.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 1 większa sałata rzymska
4 4 jajka od szczęśliwych kur
1 pęczek 1 rzodkiewki
15 15 zielonych szparagów
- KULKI TWAROGOWE
1 kostka 1 białego sera półtłustego
1/2 pęczka 1/2 szczypiorku
1/2 pęczka 1/2 natki pietruszki
50 g 50 gęstej śmietany
sól i świeżo mielony pieprz
- SOS JOGURTOWY
100 ml 100 jogurtu typu greckiego
50 ml 50 majonezu
1/2 pęczka 1/2 natki zielonej pietruszki
1 1 mały ząbek czosnku
sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Twarożek (ser biały półtłusty) umieszczamy w misce. Dodajemy do niego gęstą śmietanę oraz posiekaną zieleninę: szczypiorek i natkę pietruszki. Zagniatamy widelcem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Z powstałej masy twarogowej forujemy ręcznie niewielkie kulki, które będą składnikiem naszej sałatki.
- Jajka gotujemy na pół twardo – wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody, powinny gotować się 6 minut. Wtedy będą ścięte, jednak część żółtka pozostanie jeszcze lekko płynna. Po ugotowaniu jajka obieramy z łupinek i przekrawamy na połówki.
- SZPARAGI
- Przygotować szparagi, poprzez odłamanie i odrzucenie twardych zgrubiałych końców (około 3 cm długości). Pozostałe jadalne części szparagów pokroić na krótsze części.
- W garnku zagotować około 1/2 litra wody z 1/2 łyżeczki soli. Młode szparagi gotujemy we wrzątku przez 4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
- SAŁATKA
- Przygotujemy sos jogurtowy: jogurt grecki, mieszamy z majonezem, drobną posiekaną natką pietruszki oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wedle uznania dodajemy do smaku sól i biały pieprz.
- Sałatę rzymską płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym lub ściereczce. Z główki sałaty odrywamy pojedyncze liście i układamy je na talerzykach.
- Na wierzch układamy ugotowane zielone szparagi, jajka na półtwardo, kulki twarożku oraz plasterki rzodkiewki. Całość polewamy sosem jogurtowo – pietruszkowym.
Uwagi:
- Zamiast sałaty rzymskiej możemy użyć innej ulubionej sałaty lub mieszanki sałat.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Pieczone szparagi owijane boczkiemSzparagi z szynką parmeńską
Kartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Tradycyjna sałatka jarzynowa z soczystym jabłkiem
Orientalna sałatka gyros
Prosta sałatka gyros shoarma