Strona główna » Sałatka ze szparagami rzodkiewką i jajkiem
Sałatka ze szparagami rzodkiewką i jajkiem

Sałatka ze szparagami rzodkiewką i jajkiem

Sałatka z młodymi szparagami i kulkami twarożku z zieleniną. Chrupiąca, delikatna, zdrowa, po prostu doskonała! Sprawdzi się na świetnie na śniadanie, ponieważ jej skład jest bardzo zbilansowany i różnorodny.

Sałatka ze szparagami i twarożkiem

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

175

kcal

Sałatka o zbilansowanym i różnorodnym składzie. Bogactwo młodych chrupiących warzyw i kulki z twarożku i zieleniny. Sałatka doskonała na śniadanie.

Składniki:

  • 1 większa sałata rzymska

  • 4 jajka od szczęśliwych kur

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 15 zielonych szparagów

  • KULKI TWAROGOWE
  • 1 kostka białego sera półtłustego

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 50 g gęstej śmietany

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • SOS JOGURTOWY
  • 100 ml jogurtu typu greckiego

  • 50 ml majonezu

  • 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki

  • 1 mały ząbek czosnku

  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

  • Twarożek (ser biały półtłusty) umieszczamy w misce. Dodajemy do niego gęstą śmietanę oraz posiekaną zieleninę: szczypiorek i natkę pietruszki. Zagniatamy widelcem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Z powstałej masy twarogowej forujemy ręcznie niewielkie kulki, które będą składnikiem naszej sałatki.
  • Jajka gotujemy na pół twardo – wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody, powinny gotować się 6 minut. Wtedy będą ścięte, jednak część żółtka pozostanie jeszcze lekko płynna. Po ugotowaniu jajka obieramy z łupinek i przekrawamy na połówki.
  • SZPARAGI
  • Przygotować szparagi, poprzez odłamanie i odrzucenie twardych zgrubiałych końców (około 3 cm długości). Pozostałe jadalne części szparagów pokroić na krótsze części.
  • W garnku zagotować około 1/2 litra wody z 1/2 łyżeczki soli. Młode szparagi gotujemy we wrzątku przez 4 minuty, następnie wyciągamy łyżką cedzakową.
  • SAŁATKA
  • Przygotujemy sos jogurtowy: jogurt grecki, mieszamy z majonezem, drobną posiekaną natką pietruszki oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wedle uznania dodajemy do smaku sól i biały pieprz.
  • Sałatę rzymską płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym lub ściereczce. Z główki sałaty odrywamy pojedyncze liście i układamy je na talerzykach.
  • Na wierzch układamy ugotowane zielone szparagi, jajka na półtwardo, kulki twarożku oraz plasterki rzodkiewki. Całość polewamy sosem jogurtowo – pietruszkowym.

Uwagi:

  • Zamiast sałaty rzymskiej możemy użyć innej ulubionej sałaty lub mieszanki sałat.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*