Przepis | Strona główna | Dania główne | Gotowane szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami
Gotowane szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Gotowane szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

Pomysł na piątkowe danie, nie tylko dla tych którzy unikają mięsa w tym dniu. Lecz dla wszystkich którzy mają ochotę na lżejszy wiosenny obiad, ze świeżymi szparagami i młodymi ziemniaczkami. Obiad lekkostrawny, dietetyczny a zarazem przepyszny. Dla odmiany od tłustego mięsa lub dań z makaronem.

Gotowane szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami

5 z 16 głosów
Autor: ProstePesto Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

115

kcal

Lekki obiad bez mięsa, propozycja w sam raz na piątkowe danie. Zielone szparagi z jajkiem sadzonym to lekkostrawny, wiosenny posiłek.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 20 sztuk 20 zielonych szparagów

  • 2 2 jajka ściółkowe

  • 400 g 400 młodych ziemniaków w mundurkach

  • 50 ml 50 oleju rzepakowego do smażenia

  • szczypta szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu


Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Można też użyć ziemniaczków wstępnie ugotowanych na parze (niekiedy są dostępne w sklepie). Takie ziemniaki piecze się jedynie w piekarniku przez 10 minut, w naczyniu żaroodpornym.
  • Szparagi przygotować poprzez odłamanie stwardniałych końców. Następnie obrać delikatnie obieraczką do połowy wysokości. Szczytowy fragment pędu jest zawsze najdelikatniejszy, więc jego nie ruszamy. Natomiast pozostała dolna część łodygi może być włóknista, dlatego warto cienko ją obrać ze skórki.
  • W garnku z szerokim dnem gotujemy około 500 ml wody, z odrobiną soli. Szparagi zanurzamy we wrzątku i gotujemy około 4 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na niej jajka sadzone. Warto oprószyć je lekko solą i smażyć pod przykrywką, gdyż tłuszcz może chlapać.

Uwagi:

  • Obiad serwujemy na ciepło. Jeśli chcesz wzbogacić swoją wersję, szparagi można polać smażoną bułką tartą z masełkiem, lub sosem koperkowym. Można także ziemniaczki podać ze skwarkami z boczku. Smacznego!

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*