Pomysł na piątkowe danie, nie tylko dla tych którzy unikają mięsa w tym dniu. Lecz dla wszystkich którzy mają ochotę na lżejszy wiosenny obiad, ze świeżymi szparagami i młodymi ziemniaczkami. Obiad lekkostrawny, dietetyczny a zarazem przepyszny. Dla odmiany od tłustego mięsa lub dań z makaronem.
Gotowane szparagi z jajkiem sadzonym i ziemniakami
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
10
min.Kalorie
115
kcalLekki obiad bez mięsa, propozycja w sam raz na piątkowe danie. Zielone szparagi z jajkiem sadzonym to lekkostrawny, wiosenny posiłek.
Składniki:
20 sztuk zielonych szparagów
2 jajka ściółkowe
400 g młodych ziemniaków w mundurkach
50 ml oleju rzepakowego do smażenia
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Można też użyć ziemniaczków wstępnie ugotowanych na parze (niekiedy są dostępne w sklepie). Takie ziemniaki piecze się jedynie w piekarniku przez 10 minut, w naczyniu żaroodpornym.
- Szparagi przygotować poprzez odłamanie stwardniałych końców. Następnie obrać delikatnie obieraczką do połowy wysokości. Szczytowy fragment pędu jest zawsze najdelikatniejszy, więc jego nie ruszamy. Natomiast pozostała dolna część łodygi może być włóknista, dlatego warto cienko ją obrać ze skórki.
- W garnku z szerokim dnem gotujemy około 500 ml wody, z odrobiną soli. Szparagi zanurzamy we wrzątku i gotujemy około 4 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na niej jajka sadzone. Warto oprószyć je lekko solą i smażyć pod przykrywką, gdyż tłuszcz może chlapać.
Uwagi:
- Obiad serwujemy na ciepło. Jeśli chcesz wzbogacić swoją wersję, szparagi można polać smażoną bułką tartą z masełkiem, lub sosem koperkowym. Można także ziemniaczki podać ze skwarkami z boczku. Smacznego!
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto