Tuńczyk obejmuje kilkanaście gatunków dużych, drapieżnych, morskich ryb okoniokształtnych z rodziny makrelowatych. Występuje w tropikalnych akwenach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, choć bywa spotykany również w chłodniejszych wodach Morza Północnego.
Jego mięso jest barwy czerwonej i ma delikatny smak. Jest źródłem witaminy A, E,D i PP, białka oraz kwasów omega-3. Tuńczyk pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą, wpływa na stan funkcjonowania układu nerwowego, kości i odporność, zmniejsza ryzyko zawałów serca oraz udaru mózgu, obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega anemii oraz odpowiada za długotrwałą pamięć. Jest niskokaloryczny. Nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera duże ilości rtęci.
Tuńczyk jest bardzo uniwersalnym surowcem. Spożywać go można w formie marynowanej, suszonej, wędzonej i surowej. W sklepach dostępny jest w postaci steków oraz w puszce. Urozmaici smak sałatek. Przygotowuje się z niego również smaczne pasty i dania obiadowe.