Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron z tuńczykiem, cytryną i natką pietruszki
Makaron z tuńczykiem, cytryną i natką pietruszki

Makaron z tuńczykiem, cytryną i natką pietruszki

Makaron z tuńczykiem z puszki urzekł mnie od pierwszego kęsa, kiedy to moja mama przygotowała go po raz pierwszy kilkanaście lat temu. Przepis podobno podejrzała w telewizji śniadaniowej, ale było to tak dawno temu, że szczegółów już nie pamiętamy. Udało mi się odtworzyć ten makaronowy specjał, tak jak go zapamiętałam. Otrzymany efekt jest zadowalający i dokładnie taki sam jak przeszło 10 lat temu.

Wybierając puszkę tuńczyka, staraj się nie sugerować atrakcyjną i niską ceną. Nie wybieraj najtańszego, ale sięgnij po co najmniej tego z co najmniej średniej półki cenowej. Gwarantuję że będzie o wiele lepszy w smaku od taniego, a oliwa z zalewy będzie wyższej jakości. Osobiście nie przepadam za rybami z puszki lub tymi w wędzonej formie, zniechęca mnie ich zapach. Jednak w przypadku połączenia tuńczyka z sokiem cytrynowym, natką pietruszki i czosnkiem, danie pachnie bardzo apetycznie.

Makaron z tuńczykiem, cytryną i natką pietruszki

5 od 25 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

110

kcal

Makaron z tuńczykiem, natką pietruszki, sokiem cytrynowym i ciągnącą się mozzarellą. Przepyszny sos o wciągającym smaku i aromacie.

Składniki:

  • 200 g makaronu

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (około 125 g)

  • 1 kulka białej mozzarelli

  • 2 ząbki czosnku ekologicznego, małe

  • 1 cytryna

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól morska i grubo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  • Tuńczyka z puszki lekko odciśnij z nadmiaru oleju, jednak nie zupełnie. Część oliwy zgromadzonej w puszce pozostaw, posłuży nam ona jako sos do makaronu.
  • Ząbki czosnku pokrój w jak najcieńsze plasterki. Natkę pietruszki poszatkuj drobno. Cytrynę zroluj na blacie kuchennym i wyciśnij z niej sok. Mozzarellę pokrój w cienkie słupki.
  • Przygotowanego tuńczyka z resztką oliwy, mozzarellę, czosnek, sok cytrynowy i natkę pietruszki wymieszaj w miseczce. Dodaj do niego 50 ml wody po ugotowanym makaronie (rozrzedzi sos i nada mu lepszej konsystencji), dopraw do smaku solą morską i grubo mielonym czarnym pieprzem.
  • Ugotowany makaron odcedź z wody i jeszcze gorący wymieszaj z przygotowanym wieloskładnikowym sosem.

Uwagi:

  • Makaron najlepiej serwować od razu, na świeżo. Wtedy ciepła mozzarella przyjemnie się ciągnie a całe danie ma przyjemną konsystencję.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*