Wino białe

Wino białe to rodzaj wina, którego barwa przyjmuje różne odcienie koloru żółtego, a nawet brązowego. Mianem „wino białe” określa się też czasem wina owocowe wytwarzane z niektórych owoców, np. jabłek, białych porzeczek, agrestu. Aby wytworzyć białe wino, winogrona są tłoczone, a skórki, nasiona i łodygi są usuwane przed fermentacją. Króluje na stołach zwłaszcza latem.

Jest lekkie, orzeźwiające i ma przyjemny smak. Białe wino zawiera więcej cukrów i siarczynów niż wino czerwone czy różowe. Jest jednym z najkaloryczniejszych trunków. Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale są w nim inne korzystne dla zdrowia składniki, jak tyrosol i hydroksytyrosol,które niwelują ryzyko występowania chorób sercowych. Atutem białego wina jest pobudzanie nerek do działania.

Kieliszek wina (100 g zawiera ok. 83 kcal) wypity wieczorem pozwala łatwiej trawić. Wino białe jest wykorzystywane jako aperitif, pija się je do posiłku, deseru lub jako odświeżający napój między posiłkami. Używa się je również przy przygotowywaniu dań dzięki swojej kwasowości, aromatom, zdolności kruszenia mięsa, a także do deglasowania.

Zobacz przepisy z winem: