Przepis | Strona główna | Zupy | Chłodnik arbuzowy na słono
Chłodnik arbuzowy na słono

Chłodnik arbuzowy na słono

Ciekawa propozycja na gorące dni. Arbuz w nowym wydaniu czyli na słono z parmezanem w postaci chłodnika. Przepis podpatrzony na wakacjach. Już raz doskonałym połączeniem okazał się arbuz z serem feta i oliwkami – czyli również na słono w postaci koreczków. Okazał się hitem każdych letnich imprez. Dlatego też dużą nadzieję wiążemy z arbuzem w postaci słonego chłodnika.

Arbuz jako jeden z nielicznych owoców, który sam w sobie jest bardzo słodki, genialnie łączy się ze słonymi dodatkami. Stąd genialne połączenie arbuza z fetą. Kto nie próbował, koniecznie musi spróbować – wytrawna sałatka z arbuzem i serem feta – a teraz nowe połączenia, połączenie arbuza z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Wierzymy, że przypadnie wam do gustu tak samo jak przypadło nam.

Chłodnik arbuzowy na słono

5 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

15

min.
Chłodzenie

2

godz. 

30

min.
Kalorie

120

kcal

Arbuz to jeden z nielicznych owoców, który jest słodki a generalnie smakuje na słono. Sprawdza się w sałatkach, koreczkach z fetą i oliwkami oraz w postaci chłodnika, na który przepis przedstawiamy poniżej.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 255 ml 255 wytrawnego białego wina

  • 1 łyżeczka 1 skórki otartej z cytryny

  • 2 łyżki 2 cukru

  • 1 kg 1 miąższu arbuza

  • 500 g 500 pomidorów koktajlowych

  • 55 g 55 sera parmezan

  • 1 garść 1 orzeszków pini

  • 1 garść 1 natki z pietruszki lub koperek

  • sól do smaku


Sposób przygotowania:

  • Białe wytrawne wino przelewamy do rondla, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy około 5-6 minut czasu do momentu, aż cukier się rozpuści. Wyłączamy, dodajemy skórkę z cytryny
  • Miąższ arbuza pozbawiamy pestek, kroimy i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory koktajlowe (garść odkładamy na później do dekoracji) i miksujemy. Całość zalewamy mieszanką z winem i doprawiamy solą.
  • Schładzamy minimum 2-3 godziny czasu. Orzechy pinii w międzyczasie prażymy na suchej patelni.
  • Gotowy chłodnik przelewamy do misek, dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorami koktajlowymi, uprażonymi orzechami pinii, kawałkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Uwagi:

  • Ser parmezan może być zarówno w kawałkach jak i starty na drobnym tarle.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*