Przepis | Strona główna | Alkohole | Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski
Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski

Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski

Grzaniec galicyjski to jeden z najbardziej popularnych grzańców. Swoją historią sięga kilku wieków wstecz a od paru lat, dzięki dostępności w gotowych butelkach podbija serca wszystkich miłośników grzańców.

Grzaniec galicyjski może być jednak przygotowany samodzielnie do czego wszystkich namawiamy. Samodzielny grzaniec powstaje na bazie ulubionego wina i nie zawiera środków konserwujących. Jest tradycyjny i przygotowany według starodawnej i prostej receptury.

Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: AlkoholeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

85

kcal

Grzaniec galicyjski to jeden ze starszych rodzajów grzańca. Doskonale zachowana prosta receptura pozwala na przygotowanie tego grzańca w domu.

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina (półsłodkie)

  • 3 łyżki miodu

  • 1 szczypta cynamonu

  • 4 goździki

  • Opcjonalnie
  • 3 kieliszki wódki czystej 40%


Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewamy wino i dodajemy miodu.
  • Podgrzewamy ale nie pozwólmy na zagotowanie.
  • Po podgrzaniu dodajemy szczyptę cynamonu, goździki i opcjonalnie 3 kieliszki wódki.
  • Zostawmy na 3 minuty aż wino przejdzie smakiem goździków.
  • Podawajmy w glinianych kubkach lub innych, które utrzymują temperaturę.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*