Przepis | Strona główna | Alkohole | Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski
Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski

Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski

Grzaniec galicyjski to jeden z najbardziej popularnych grzańców. Swoją historią sięga kilku wieków wstecz a od paru lat, dzięki dostępności w gotowych butelkach podbija serca wszystkich miłośników grzańców.

Grzaniec galicyjski może być jednak przygotowany samodzielnie do czego wszystkich namawiamy. Samodzielny grzaniec powstaje na bazie ulubionego wina i nie zawiera środków konserwujących. Jest tradycyjny i przygotowany według starodawnej i prostej receptury.

Grzaniec galicyjski prosto z Małopolski

4 z 10 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: AlkoholeKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

85

kcal

Grzaniec galicyjski to jeden ze starszych rodzajów grzańca. Doskonale zachowana prosta receptura pozwala na przygotowanie tego grzańca w domu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 750 ml 750 czerwonego wina (półsłodkie)

  • 3 łyżki 3 miodu

  • 1 szczypta 1 cynamonu

  • 4 4 goździki

  • Opcjonalnie
  • 3 kieliszki 3 wódki czystej 40%

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewamy wino i dodajemy miodu.
  • Podgrzewamy ale nie pozwólmy na zagotowanie.
  • Po podgrzaniu dodajemy szczyptę cynamonu, goździki i opcjonalnie 3 kieliszki wódki.
  • Zostawmy na 3 minuty aż wino przejdzie smakiem goździków.
  • Podawajmy w glinianych kubkach lub innych, które utrzymują temperaturę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*