Wino czerwone

Wino czerwone to rodzaj wina sklasyfikowany ze względu na kolor trunku. Wino czerwone ma kolor w różnych odcieniach czerwieni. Produkuje się je z ciemnych winogron nazywanymi potocznie czarnymi. W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym.

Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik. Czerwone wino chroni przed miażdżycą i zakrzepami, niszczą wolne rodniki, leczy nadciśnienie tętnicze, sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej.

Odpowiednie dla win czerwonych będą duże, zwężające się ku górze kieliszki z szerokim otworem. Pomogą ujawnić pełnię smaku i aromatu, jak również złagodzą efekt szorstkości czy twardości. Lekkie czerwone wina można delikatnie schłodzić (serwowanie w temperaturze 13-14°C). Dla tych średnio zbudowanych najlepsza temperatura to 15-16°C, a dla najcięższych 17-18°C.

Zobacz przepisy z winem: