Wino musujące to specyficzny rodzaj wina, które jest dodatkowo wzbogacone dwutlenkiem węgla powstałym w procesie fermentacji. W przeciwieństwie do klasycznych win, powstający dwutlenek węgla nie uchodzi swobodnie, ale jest zatrzymywany w butelce bądź zbiorniku.
Według norm prawa europejskiego powinno zawierać nie mniej 1,2% ale nie więcej niż 15%. Wino musujące powinno być przede wszystkim dobrze schłodzone. Należy umieścić je na 30 minut w lodowatej wodzie lub też na 3 godziny w lodówce. Podaje się je w smukłych kieliszkach. Wina musujące są orzeźwiające i doskonale wznosi się nimi toasty. Wino to świetnie smakuje serwowane z serami, owocami morza i rybami, a także wędlinami, warzywami i daniami jajecznymi. Na ogół, wino musujące jest białe lub różowe, ale istnieją też przykłady czerwonych win musujących.
Słodycz wina musującego może wahać się od zdecydowanie wytrawnych, po słodsze odmiany. Kieliszek wina musującego może mieć korzystny wpływ na działanie naczyń krwionośnych, wygląd skóry, przeziębienie oraz skutecznie poprawia nastrój.