Wino różowe

Wino różowe to rodzaj wina nazwany tak ze względu na kolor trunku. Produkuje się je z ciemnych winogron w procesie zbliżonym do tworzenia wina czerwonego. Jest to jeden z najstarszych rodzajów wina, ponieważ było przystępne w produkcji od starożytności przy użyciu maceracji.

Z zasady wina różowe powinny być lekkie i orzeźwiające, bardzo owocowe (maliny, truskawki, poziomki), kwaskowe w smaku, często z delikatną zawartością dwutlenku węgla i cukru resztkowego. Dojrzewają zwykle bardzo krótko i już po 6–8 tygodniach są rozlewane do butelek. Dojrzewanie odbywa się w kadziach stalowych, gdyż wina te (z małymi wyjątkami) źle znoszą kontakt nie tylko z tlenem, ale także z drewnianą beczką.

Cechą charakterystyczną tego wina jest to, że posiada częściowo walory smakowe zarówno białego wina (fermentowanego bez skórek) jak i czerwonego (fermentowanego ze skórkami). Wina różowe są i musujące i niemusujące, mają też różne poziomy słodkości – od wytrawnych, przez półwytrawne, po słodkie. Są one produkowane na całym świecie z różnych odmian winogron.

Zobacz przepisy z winem: