Wino to napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji. Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone.
Ze względu na zawartość cukru możemy je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mogą to być wina musujące lub niemusujące. Na wino składa się ponad 100 różnych składników, głównym jest woda oraz etanol (alkohol etylowy). W winie są też kwasy organiczne, aldehydy, estry, garbniki, cukry. Jako że napój ten powstaje z winogron, są w nim te same makro- i mikroelementy: fosfor, żelazo, śladowe ilości cynku, miedzi i selenu. Dzięki zawartości potasu, wapnia, magnezu i sodu wino ma działanie zasadotwórcze.
Są w nim witaminy A, z grupy B, C, H i PP. Wino obniża poziom złego cholesterolu we krwi, chroni przed zakrzepami, zwiększa przepływ krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu, wspomaga trawienie, mają działanie antynowotworowe, polepsza pracę nerek oraz działa bakteriobójczo.