Kuchnia japońska charakteryzuje się użyciem ryb, rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku: mięsa, ryb i warzyw.Kojarzona jest głównie za sprawą sushi. Dominuje w niej duch prostoty, estetyki, a wszystkie składniki są świeże.
Ze względu na sposób przyrządzania potraw japońskich, można je podzielić na kilka grup: dania niepoddawane obróbce cieplnej, gotowane, grillowane, pieczone na ruszcie, smażone, poddane procesowi fermentacji, sałatki, dania z ryżu oraz sushi. Japońskie słodkości i desery mogą zadziwiać. Do ich wyrobu wykorzystuje się soję oraz fasolę. Tradycyjnym japońskim ciastkiem jest mochi, które powstaje z klejącego ryżu, mąki ryżowej oraz nadzieniem ze słodkiej, czerwonej fasoli anko, obtoczone w sezamie goma, sojowym proszku kinako lub zabarwione na zielono.
Jednak desery w Japonii są dużo mnie słodsze niż w innych częściach świata. W Japonii pije się bardzo dużo herbaty, głównie zielonej. Z mocnych trunków znane jest sake, czyli wino ryżowe, które jest narodowym napojem alkoholowym Japończyków. Mieszkańcy jedzą śniadanie, obiad i kolację. Natomiast każdy posiłek składa się z pięciu dań, a właściwie miski ryżu, trzech przekąsek oraz zupy. Większość składników jest praktycznie nieprzetworzona, niektóre spożywane są na surowo. Japończycy dbają, by niczego nie rozgotować i nie mieszać ze sobą zbędnych składników potrawy.
Polecane przepisy kuchni japońskiej:
- Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz
- Yakitori czyli japoński grillowany szaszłyk
- Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę
- Makaron ryżowy z kurczakiem teriyaki
Kuchnia japońska to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Wszystko za sprawą świeżych składników oraz sposobu przyrządzania dań. Zazwyczaj podawane są bez niepotrzebnej obróbki termicznej. Są niskokaloryczne, ponieważ do ich przygotowania bardzo rzadko używa się oleju czy masła.
Japończycy przykładają dużą wagę do estetyki serwowanych posiłków. Liczy się nie tylko smak i zapach, ale i wygląd. Starannie dobrana zastawa stołowa ma być nie tylko komfortowa w użytkowaniu ale także stanowić kolorystyczne tło dla serwowanych potraw.