Yakitori jest najpopularniejszym daniem z kurczaka, jakim może nas oczarować kuchnia japońska. Co warto wiedzieć na temat potrawy, która ma wielu sympatyków nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale i poza jego granicami?
Specjał ten zagościł w tutejszym menu kilka wieków temu, a przepisy na taką potrawę wciąż cieszą się tu ogromnym powodzeniem. Na czym polega wyjątkowość tego dnia? Yakitori to grillowane szaszłyki, które można przyrządzać z kurzych wątróbek lub z mięsa z udek. Znane są też szaszłyki, w których mięso z kurczaka pojawia się w towarzystwie warzyw, np. papryki, cukinii lub pora. Przepisy na taki przysmak dają nam wiele możliwości, zatem znalezienie wariantu dopasowanego do naszych indywidualnych preferencji nie będzie problemem.
By danie smakowało możliwie jak najlepiej, mięso na yakitori musi zostać przygotowane w odpowiedni sposób. Podstawa to marynowanie w mieszance przygotowanej z sake, cukry oraz sosu sojowego. Dzięki temu gotowe szaszłyki smakują wybornie. Z czym je podawać? Np. z ryżem jaśminowym, sosem, pyszną sałatką oraz dobrym winem, którego obecność w kuchni japońskiej nie powinna dziwić.
Sposób podawania Yakitori
Yakitori podaje się najczęściej z surówką i ryżem. Można też jeść same jako przekąskę.
Istnieje wiele rodzajów yakitori. Podany przepis to yakitori sasami (z piersią z kurczaka) jest najpopularniejszy, lecz można się spotkać także z: yotsumi (z innymi częściami kurczaka jak na przykład mięso z ud kurczaka), sunagimo lub zuri (z dodatkiem kurzych żołądków), hato, hatsu lub kokoro (z kurzymi sercami) oraz tebasaki (z kurzymi skrzydełkami) – jest więc duże pole do eksperymentowania.