Przepis | Strona główna | Dania główne | Makaron ryżowy z kurczakiem teriyaki
Makaron ryżowy z kurczakiem teriyaki

Makaron ryżowy z kurczakiem teriyaki

Najlepszy, mój ulubiony przepis na sos teriyaki. Cząstki pomarańczy dodają głębi smaku, a syrop klonowy pożądanej słodyczy. Pierś kurczaka duszona w sosie japońskim teriyaki przyrządzisz w zaledwie 20 minut.

Pierś kurczaka w sosie teriyaki

5 od 25 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: JapońskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

190

kcal

Kawałki soczystego kurczaka w głębokim smakiem sosie teriyaki. Słodko słony sos z nutką pikantnego imbiru. Danie japońskie.

Składniki:

  • SOS TERIYAKI
  • 1 pomarańcza

  • kawałek imbiru wielkości kciuka

  • ząbek czosnku z upraw ekologicznych

  • 30 ml sosu sojowego

  • 30 ml syropu klonowego

  • 20 ml octu ryżowego

  • DODATKOWO
  • 200 g piersi kurczaka

  • 300 g makaronu ryżowego

  • szczypiorek posiekany

  • sezam


Sposób przygotowania:

  • Owoc pomarańczy obierz ze skórki, oczyść wewnętrzne nitki i błonki. Pomarańczę pokrój na mniejsze cząstki. Ząbek czosnku i imbir poszatkuj drobno lub zetrzyj na tarce.
  • Na głębokiej patelni umieść pokrojone składniki wraz z sosem sojowym i syropem klonowym. Duś przez kilka minut dla lepszego wydobycia aromatu.
  • Kiedy sos teriyaki zacznie lekko bulgotać, dodaj pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Mięso podsmaż do momentu całkowitego ścięcia, zachowując jego soczystość.
  • Makaron ryżowy sparz wrzątkiem według zaleceń producenta. Przełóż do gorącego sosu i wymieszaj. Podawaj od razu udekorowane posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Uwagi:

  • Makaron ryżowy możesz zastąpić dowolnym ryżem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*