Najlepszy, mój ulubiony przepis na sos teriyaki. Cząstki pomarańczy dodają głębi smaku, a syrop klonowy pożądanej słodyczy. Pierś kurczaka duszona w sosie japońskim teriyaki przyrządzisz w zaledwie 20 minut.
Pierś kurczaka w sosie teriyaki
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
190
kcalKawałki soczystego kurczaka w głębokim smakiem sosie teriyaki. Słodko słony sos z nutką pikantnego imbiru. Danie japońskie.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SOS TERIYAKI
1 pomarańcza
kawałek imbiru wielkości kciuka
ząbek czosnku z upraw ekologicznych
30 ml sosu sojowego
30 ml syropu klonowego
20 ml octu ryżowego
- DODATKOWO
200 g piersi kurczaka
300 g makaronu ryżowego
szczypiorek posiekany
sezam
Sposób przygotowania:
- Owoc pomarańczy obierz ze skórki, oczyść wewnętrzne nitki i błonki. Pomarańczę pokrój na mniejsze cząstki. Ząbek czosnku i imbir poszatkuj drobno lub zetrzyj na tarce.
- Na głębokiej patelni umieść pokrojone składniki wraz z sosem sojowym i syropem klonowym. Duś przez kilka minut dla lepszego wydobycia aromatu.
- Kiedy sos teriyaki zacznie lekko bulgotać, dodaj pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Mięso podsmaż do momentu całkowitego ścięcia, zachowując jego soczystość.
- Makaron ryżowy sparz wrzątkiem według zaleceń producenta. Przełóż do gorącego sosu i wymieszaj. Podawaj od razu udekorowane posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Uwagi:
- Makaron ryżowy możesz zastąpić dowolnym ryżem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku